Nemanja Rotar

Nemanja Rotar (Pančevo, 1972), romansijer, pripovedač i esejist.
U rodnom gradu je završio srednju elektrotehničku školu, a u Beogradu Filološki fakultet na grupi Srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima.
Objavio knjigu pesama Početak sna, knjigu priča Katalog čitalaca, knjige eseja U vrtlogu samoće i Senke i dim, knjigu kritičkih tekstova 2000 karaktera i romane: Buđenje zmaja, Čuvari Balkana, Poslednja noć na Levantu, Netrpeljivost, Dnevnik ljudoždera i Sutradan posle detinjstva.
Priredio je antologiju pesama Miroslava Antića pod nazivom Pesme za Velike.
Dobitnik je stipendije Fonda „Borislav Pekić“ za sinopsis romana Netrpeljivost (2005).
Radio je kao direktor Gradske biblioteke Pančevo (2002-2008) i kao član Gradskog veća Pančeva zadužen za kulturu i informisanje (2008-2010).
Koordinator je i jedan od autora „Strategije kulturnog razvoja grada Pančeva 2010-2015.“, prve ovog tipa u našoj zemlji, i pokretač i koordinator „Strategije javnog informisanja u gradu Pančevu“ (2008).
Osnivač je gradske manifestacije „Majski dani knjige u Pančevu“ (2003) i idejni tvorac i jedan od pokretača časopisa Pančevačko čitalište, sada Čitalište (2002).
Član je Društva književnika Vojvodine.
Živi i radi u Pančevu, gde je direktor Kulturnog centra Pančevo.

Knjige

Poslednji Romeji

Poslednji Romeji

Dva istorijska romana Nemanje Rotara o Vizantiji (Poslednja noć na Levantu i Čuvari Balkana) i nova Rotarova postvizantijska novela Zlatni rog u...
više informacija »

Sutradan posle detinjstva

Sutradan posle detinjstva

Knjiga o Miki Antiću. Roman o pesniku i njegovoj životnoj i književnoj avanturi, o vremenu u kome su pesnici bili slavni, a poezija deo...
više informacija »