Brandenburški končerto

Nikola Moravčević


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x20

Broj strana:416

ISBN:978-86-86933-57-7

Povez:Broš

Prevod:Vukica Stanković


Cena:850 din

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:595 din


Povodom dvadeset godina od pada Berlinskog zida Arhipelag je objavio političko-istorijski roman Nikole Moravčevića Brandenburški končerto.
Roman Nikole Moravčevića, poznatog pisca istorijskih romana koji već decenijama živi u Čikagu, jeste uzbudljiv politički roman sa obiljem ljubavnih, krimi i istorijskih epizoda o ujedinjenju dve Nemačke.
Moravčević sugestivno pripoveda o uspelom pokušaju ujedinjenja koji osamdesetih godina XX veka, nasuprot velikim silama i još živoj ideologiji i stvarnosti Hladnog rata, preduzima grupa Zapadnih i Istočnih Nemaca rešena da se izbori za celovitost svoje zemlje.
Moravčević sigurnom rukom vodi čitaoca kroz mnoštvo nesvakidašnjih zapleta odvodeći ga do središta vojne i političke moći, ali i pokazujući kako se pred ličnim odricanjem i preduzimljivošću klasični centri moći nekada pokažu kao neuspešni.
U središtu ovog zanimljivog i provokativnog romana nalaze se špijunske i ljubavne afere, policijske istrage i političke manipulacije.
Roman Brandenburški končerto govori o ujedinjenju Nemačke koje je moglo da bude drugačije i da izmeni istoriju Evrope kakvu poznajemo.

O autoru

Nikola Moravčević

Nikola B. Moravčević (Zagreb, 1935), pisac istorijskih romana i istoričar književnosti. Po završetku Akademije za pozorišnu umetnost Beogradskog univerziteta (1955), otišao je u Ameriku, gde je magistrirao na pozorišnom odseku Umetničkog instituta u Čikagu (1961) i doktorirao na odseku za svetsku književnost Univerziteta države Viskonsin u Medisonu (1964). Posle dve godine docenture na koledžu Stivens u državi Mizuri, prešao je na odsek svetske književnosti Univerziteta države Ilinois u Čikagu, gde je 1968. unapređen u vanrednog, a 1971. u redovnog profesora. Na istom... više informacija »

Za nastavak čitanja

Ilona Strašna

Ilona Strašna


Kako je Jelena Vukanović postala Ilona Strašna? Roman Nikole Moravčevića o jedinoj ugarskoj kraljici srpskog porekla. Romanom Ilona Strašna...
više informacija »
Beču na veru

Beču na veru


Istorijski roman o Velikoj seobi Srba i o Srbima u Ugarskoj u XVIII veku. Moravčevićev roman je upečatljiva priča o drami sveta koji u Velikoj...
više informacija »