Ime mi je Damjan

Suzana Tratnik


Biblioteka:Sto slovenskih romana

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:144

ISBN:978-86-523-0096-9

Povez:Tvrdi povez sa zaštitnim omotom

Pogovor:Marija Nenezić


Cena:750 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:525 din.


Suzana Tratnik u romanu Ime mi je Damjan izabrala je ispovedni ton pripovedanja kojim otvara čitavo polje značenja i problema, ali i problematizuje sve: od ličnog identitetskog postojanja do kolektivne i opšte, društvene egzistencije modernog doba.
Junak ovog kratkog ispovednog romana postavljen je u napetu situaciju egzistencijalne teskobe koja proizlazi iz nerešenih konfliktnih odnosa u porodici.
Prateći ritam Damjanove ispovesti koja se kreće od momenata potpune zbunjenosti i zatečenosti pred činjenicom da „niko ne razume“ ono što je za Damjana „očigledno“, jasna rodna pozicija muškarca, do momenta skepticizma u tu poziciju, čitalac i sam na trenutke biva uvučen u vrlo složenu igru odnosa realnosti i privida.
Između socijalne kritičnosti i provokativnosti i snažne priče o dubokom individualnim dramama junaka i junakinja romana. Provokativno razaranje društvenih tabua.

O autoru

Suzana Tratnik

Suzana Tratnik (1963), jedna je od najpoznatijih slovenačkih književnica. Piše priče i romane, publicističke i teorijske radove. Prevodi književnost i teoriju sa engleskog jezika. Diplomirala je sociologiju i magistrirala iz oblasti antropologije polova. Autorka je knjiga priča: Ispod nule (1998), U svom dvorištu (2003), Paralele (2005), Ono što nisam razumela u vozu (2008) i Dva sveta (2009), kao i romana: Ime mi je Damjan (2001) i Treći svet (2007). Objavila je teorijsku studiju Lezbijska priča – književna konstrukcija seksualnosti (2004). Knjige i priče Suzane Tratnik... više informacija »

Kritike

"Ko zna kako se osećaš kada si tanak kao list papira, kada te skoro nema." (Ime mi je Damjan)

Za nastavak čitanja

Ime mi je Damjan

Ime mi je Damjan


Suzana Tratnik u romanu Ime mi je Damjan izabrala je ispovedni ton pripovedanja kojim otvara čitavo polje značenja i problema, ali i problematizuje...
više informacija »