Lampa

Dušan Kužel


Biblioteka:Sto slovenskih romana

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:328

ISBN:978-86-523-0172-0

Povez:Tvrdi povez sa zaštitnim omotom

Pogovor:Mihal Harpanj


Cena:960 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:672 din.


Lampa je složeno stilizovana alegorija o moralnom i socijalnom iskustvu autorove generacije, sadrži brojne elemente intertekstualnog karaktera i u čitalačkoj recepciji funkcioniše ne samo kao svedočanstvo o čoveku i vremenu, već i kao slika raznorodnih književnih uticaja s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina 20. veka.
Lampi se ogledaju protivrečnosti vremena popuštanja ideoloških stega u šezdesetim godinama, što je izraženo metaforama „praško proleće“ i „socijalizam sa ljudskim licem“, i godinama tzv. normalizacije koje nastupile nakon „bratske pomoći“ u vidu tenkova posle avgusta 1968.
Očito žanrovsko obeležje Lampe jeste crta pustolovnog i čak detektivskog romana.
Glavni junak Jan odlazi od kuće i porodice najpre u šumu, da bi posle niza zapleta, svoj put završio razapet na kipu plehanog Hrista pored puta.

O autoru

Dušan Kužel

Dušan Kužel (1940-1985) jedna je od ključnih figura slovačke književnosti druge polovine XX veka. Kužel se u slovačkoj književnosti pojavio šezdesetih godina, u zlatnoj deceniji ne samo novije slovačke književnosti već i kulture u celini. Knjige pripovedaka: Vratiće se neko drugi (1964), Paralelne prave (1967) i Bekstvo iz neba (1969). Posle ove tri knjige pripovedaka, proza Dušana Kužela naišla je na prijem kod čitalaca i kritike kao događaj moderne slovačke proze, ali su piščeve knjige probudile pažnju i socijalističke cenzure. Otuda piščeva proza nije objavljivana... više informacija »

Kritike

Danas se mnogo govori o uticaju klimatskih promećaja i eruptivnoj aktivnosti sunca i šta ja znam o čemu još... Dok ljudi za to nisu znali, uopšte nisu o tome brinuli. Svako od nas je čvor nerava, taj životni tempo, znate... Čovek ne živi samo od hleba. (Dušan Kužel, Lampa)

Za nastavak čitanja

Lampa

Lampa


Lampa je složeno stilizovana alegorija o moralnom i socijalnom iskustvu autorove generacije, sadrži brojne elemente intertekstualnog karaktera i u...
više informacija »