Otrovno mleko maslačka

Vida Ognjenović


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Priče

Format:14x21

Broj strana:172

ISBN:978-86-86933-36-2

Povez:Tvrdi

Pogovor:Mihajlo Pantić


Cena:750 din

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:525 din


Novo izdanje knjige priča Vide Ognjenović Otrovno mleko maslačka, nagrađene Andrićevom nagradom za najbolju pripovedačku knjigu godine.
U izdanju Arhipelaga knjiga se objavljuje sa pogovorom Mihajla Pantića.
Prepoznata u kritici kao vrhunski izraz književne evokacije, knjiga priča Otrovno mleko maslačka na sugestivan način obnavlja izrazite ljudske sudbine, kulturne i društvene epohe, minule svakodnevice i časove epifanije u njima. Uza sve to, priče Vide Ognjenović uspostavljaju nesvakidašnji srednjoevropski i panonski horizont moderne srpske književnosti. U pričama Vide Ognjenović pulsira uzbudljiv život i događaji izrazite punoće. Pripovedajući ono što je vredno priče i čineći to bogatim, raskošnim i književno funkcionalnim jezikom, proze Vide Ognjenović predstavljaju izraz poverenja u priču i posvećenosti zadovoljstvu, vedrini i smislu pričanja. Otuda Otrovno mleko maslačka jeste jedna od najboljih knjiga priča u srpskoj književnosti novijeg vremena.

O autoru

Vida Ognjenović

Vida Ognjenović, književnica i rediteljka. Osnovnu školu završila je u Vrbasu, a gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Diplomirala je na Katedri za opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu (1963) i na Odseku za režiju Akademije za pozorište, film i TV u Beogradu (1965). Piše romane, pripovetke, drame i eseje. Knjige drama: Melanholične drame (1991), Kanjoš Macedonović (1993), Devojka modre kose (1993), Setne komedije (1994), Mileva Ajnštajn (1999), Jegorov put (2000), Drame I-III (sabrane drame u tri toma; 2001–2002), Don Krsto (2007). Knjige priča: Otrovno mleko... više informacija »

Za nastavak čitanja

Preljubnici

Preljubnici


Roman o drami identiteta s kojom se suočava glavna junakinja odlučna da, uprkos svim nevoljama vlastitog iskustva, oblikuje identitet po vlastitoj...
više informacija »
Visoka voltaža

Visoka voltaža


Nova knjiga eseja Vide Ognjenović. Eseji o kulturi i književnosti u doba globalizacije i zabave, o velikim piscima našeg vremena, o ključnim...
više informacija »