Raščarani svet

Jelena Lengold


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Priče

Format:14x21

Broj strana:120

ISBN:978-86-523-0194-2

Povez:Tvrdi


Cena:750 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:525 din.


Andrićeva nagrada za najbolju knjigu priča u 2016. godini

U knjizi Raščarani svet pratimo prepoznatljivi pripovedački stil i jezik Jelene Lengold, ali je autorka sklopila uzbudljivu knjigu priča sa temom koja je suštinski drugačija u odnosu na njene ranije knjige.
U ovoj knjizi sugestivnih i snažnih priča, koje se neosetno sklapaju u zaokruženu celinu, Jelena Lengold istražuje senovite strane čovekove prirode u susretu sa izazovima modernog doba i pripoveda granične situacije svakodnevnog iskustva.
Strasne i otkrivajuće priče o sredovečnom iskustvu života, o slutnji smrti i neizvesnosti, o svakodnevici u kojoj se javi i ljubav, kako je bilo u ranijim knjigama Jelene Lengold, ali se još češće javi ideja kraja i senka nesporazuma.
Dinamika i napetost, preokreti i krimi zapleti.
Knjiga koja je raščarala naš svet i koja će začarati mnoge čitaoce.

Drugo izdanje

O autoru

Jelena Lengold

Jelena Lengold, pesnikinja, pripovedačica, romansijerka. Knjige pesama: Raspad botanike (1982), Vreteno (1984), Podneblje maka (1986), Prolazak anđela (1989), Sličice iz života kapelmajstora (1991), Bunar teških reči (2011), Izaberi jedno mesto (2016) i Mutni nagoveštaj kiše (2020). Za knjigu pesama Sličice iz života kapelmajstora dobila je nagradu „Đura Jakšić“. Za knjigu pesama Bunar teških reči dobila je nagradu „Jefimijin vez“. Knjige priča: Pokisli lavovi (1994), Lift (1999), Vašarski mađioničar (2008, 2009, 2012), Pretesteriši me (2009), U tri kod... više informacija »

Kritike

„U najboljoj tradiciji andrićevskog psihološkog realizma, Jelena Lengold uspeva da čitaoca drži u savršeno stilizovanoj, diskretnoj napetosti koja raste sve vreme do kraja priče, sve do one ključne tačke u kojoj se dešava preokret i ono nevidljivo se pojavi u svoj svojoj nepozivosti. I zauvek menja poredak stvari.“ (Marjan Čakarević)

Za nastavak čitanja

Bunar teških reči

Bunar teških reči


Knjiga Bunar teških reči napisana je dvadeset godina posle nastanka prethodne pesničke knjige ove autorke. Pesme snažnih osećanja i neposrednog...
više informacija »
U tri kod Kandinskog

U tri kod Kandinskog


Priče u knjizi U tri kod Kandinskog uzbudljivo i zanosno pripovedaju o svakodnevici, ljubavi i strasti, pri čemu je ljubav i prosvetljujuća sila...
više informacija »