Žena iz Huareza

Uglješa Šajtinac


Biblioteka:Arhipelag

Žanr:Priče

Format:13x17

Broj strana:136

ISBN:978-86-523-0233-8

Povez:Tvrdi


Cena:640 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:448 din.


Nova knjiga priča dobitnika „Andrićeve nagrade“.
Knjiga snažnih priča o migracijama, bekstvima i izmeštenosti.
Od splina banatske svakodnevice, preko junaka koji beže iz stvarnosti koju poznaju u stvarnost koja im je potpuno nepoznata, migranata koji se na svom putu sreću sa opasnostima i izazovima, pretnjama i prevarama, bodljikavim žicama i opasnim ljudima, do susreta sa granicama i graničarima, uključujući i epsko proterivanje iz Tunisa u kome jedna viza koja nedostaje putovanje na naučnu konferenciju pretvara u opasnu avanturu i pokreće lanac neočekivanih događaja.

Nagrada Društva književnika Vojvodine za knjigu 2017. godine
Nagrada „Isidora Sekulić“ za knjigu 2017. godine.

O autoru

Uglješa Šajtinac

Uglješa Šajtinac (Zrenjanin, 1971), dramski pisac, pripovedač, romansijer. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku Dramaturgija, 1999. godine. Od 2005. predaje dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Romani: Čuda prirode (1993), Nada stanuje na kraju grada (2002), VOK ON! (2007) i Sasvim skromni darovi (2011). Romani za decu: Vetruškina ledina (2006) i Čarna i Nesvet (2013). Knjiga priča: Čemer (1997). Drame: Rekviziter (1999), Pravo na Rusa (2001), Govorite li auastralijski? (2002), Hudersfild (2005), Banat (2007), Vetruškina ledina (2008) i Lepet... više informacija »

Kritike

  • Da je moguće osvojiti dvaput Andrićevu nagradu, Uglješa Šajtinac bi je dobio i za knjigu priča Žena iz Huareza! Kakva proza, ljudi moji! (Srđan V. Tešin)
  • Sedam priča zbirke Žena iz Huareza čitaoca vode na konkretna putovanja od evropskih metropola do afričkih pustinja, ali i na imaginarne, unutrašnje avanture kojima se uviđa sposobnost mentalnog i emotivnog kapaciteta modernog čoveka. Šajtinac komentariše neposrednu stvarnost, kritički se postavlja prema činiocima našeg doba i bespoštedno progovara o negativnim aspektima savremenog trenutka. (Saopštenje Žirija za Nagradu DKV za knjigu 2017. godine)

Za nastavak čitanja

Sasvim skromni darovi

Sasvim skromni darovi


Drugo izdanje novog romana jednog od vodećih pisaca u novoj generaciji savremene srpske književnosti, autora čuvene drame Hadersfild. Odavno nismo...
više informacija »
Sasvim skromni darovi

Sasvim skromni darovi


Novi roman jednog od vodećih pisaca u novoj generaciji savremene srpske književnosti, autora čuvene drame Hadersfild. Izuzetan savremeni...
više informacija »