Žena iz Huareza

Uglješa Šajtinac


Biblioteka:Arhipelag

Žanr:Priče

Format:13x17

Broj strana:136

ISBN:978-86-523-0233-8

Povez:Tvrdi


Cena:640 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:448 din.


Nova knjiga priča dobitnika „Andrićeve nagrade“.
Knjiga snažnih priča o migracijama, bekstvima i izmeštenosti.
Od splina banatske svakodnevice, preko junaka koji beže iz stvarnosti koju poznaju u stvarnost koja im je potpuno nepoznata, migranata koji se na svom putu sreću sa opasnostima i izazovima, pretnjama i prevarama, bodljikavim žicama i opasnim ljudima, do susreta sa granicama i graničarima, uključujući i epsko proterivanje iz Tunisa u kome jedna viza koja nedostaje putovanje na naučnu konferenciju pretvara u opasnu avanturu i pokreće lanac neočekivanih događaja.

Nagrada Društva književnika Vojvodine za knjigu 2017. godine
Nagrada „Isidora Sekulić“ za knjigu 2017. godine.

O autoru

Uglješa Šajtinac

Uglješa Šajtinac (Zrenjanin, 1971), dramski pisac, pripovedač, romansijer. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku Dramaturgija, 1999. godine. Od 2005. predaje dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Romani: Čuda prirode (1993), Nada stanuje na kraju grada (2002), VOK ON! (2007) i Sasvim skromni darovi (2011). Romani za decu: Vetruškina ledina (2006) i Čarna i Nesvet (2013). Knjiga priča: Čemer (1997). Drame: Rekviziter (1999), Pravo na Rusa (2001), Govorite li auastralijski? (2002), Hudersfild (2005), Banat (2007), Vetruškina ledina (2008) i Lepet... više informacija »

Kritike

  • Da je moguće osvojiti dvaput Andrićevu nagradu, Uglješa Šajtinac bi je dobio i za knjigu priča Žena iz Huareza! Kakva proza, ljudi moji! (Srđan V. Tešin)
  • Sedam priča zbirke Žena iz Huareza čitaoca vode na konkretna putovanja od evropskih metropola do afričkih pustinja, ali i na imaginarne, unutrašnje avanture kojima se uviđa sposobnost mentalnog i emotivnog kapaciteta modernog čoveka. Šajtinac komentariše neposrednu stvarnost, kritički se postavlja prema činiocima našeg doba i bespoštedno progovara o negativnim aspektima savremenog trenutka. (Saopštenje Žirija za Nagradu DKV za knjigu 2017. godine)

Za nastavak čitanja

Žena iz Huareza

Žena iz Huareza


Nova knjiga priča dobitnika „Andrićeve nagrade“. Knjiga snažnih priča o migracijama, bekstvima i izmeštenosti. Od splina banatske...
više informacija »
Sasvim skromni darovi

Sasvim skromni darovi


Drugo izdanje novog romana jednog od vodećih pisaca u novoj generaciji savremene srpske književnosti, autora čuvene drame Hadersfild. Odavno nismo...
više informacija »