Edicija 100 slovenskih romana predstavljena je u okviru programa PEN predstavlja 77. kongresa Međunarodnog PEN 14. septembra 2011. godine u Beogradu.
Pred brojnim piscima, učesnicima Kongresa PEN i festivala Free the Word, kao i novinarima, o ediciji 100 slovenskih romana govorili su državna sekretarka u Ministarstvu kulture Snežana Stojanović Plavšić, članica Borda Foruma slovenskih kultura, Vladimir Kopicl, predsednik Programskog saveta Foruma slovenskih kultura, i Gojko Božović, glavni urednik Međunarodnog projekta 100 slovenskih romana.
Specijalni gosti ovog predstavljanja bili su pisci romana iz ove edicije: Drago Jančar, Aleksej Slapovski i Dimitar Baševski.
Predstavljajući dosadašnje rezultate edicije 100 slovenskih romana, učesnici su naglasili da je najviše knjiga u ovoj ediciji objavljeno na srpskom jeziku u izdanju Arhipelaga, da su najprevođeniji pisci u ediciji ruski i srpski autori, kao i da u poslednje vreme raste interesovanje zapadnih izdavača za knjige i pisce iz ove edicije.
Ovaj događaj istovremeno je i prvo javno predstavljanje novog književnog projekta Foruma slovenskih kultura Slovenska priča, edicije sastavljene od deset antologija savremene slovenske priče.
-Slovenska priča
je autorski projekat Arhipelaga koji je podržan od strane Foruma slovenskih kultura, rekao je Gojko Božović koji je najavio početak ove nove edicije za 2012. godinu.