BFEK Facebook_Event

Beograd, 4. juna 2015. – Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje 4. Beogradski festival evropske književnosti od 23. do 26. juna.
Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“ Kako kažu organizatori, cilj Festivala jeste da se vrhunska književnost učini javnom vidljivom.
Četvrti Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja, četiri projekcije filmova, panel o statusu savremene kulture i izložbu grafika.
Među piscima koji učestvuju na 4. Beogradskom festivalu evropske književnosti, u okviru programa Na sceni, nalaze se poznata francuska književnica Florans Noavil, najprevođeniji slovenački pisac Drago Jančar, nemački romansijer i esejista Jozef Haslinger, romanopisac i pripovedač iz Luksemburga Gi Helminger, kao i poznati domaći pisci Ana Ristović i Nemanja Rotar.
Učesnici Festivala su neki od najznačajnijih savremenih evropskih pisaca. Osim kao romansijeri, ovu pisci su poznati i kao pronicljivi i uticajni kritičari savremenih kulturnih, društvenih i političkih tokova. Prepoznat kao politički angažovan i socijalno provokativan pisac, Jozef Haslinger je pre nekoliko godina uzburkao evropsku javnost romanom Bal u operi u kome govori o izazovima terorizma u savremenom svetu. Eseji Draga Jančara, koji je nedavno dobio Nagradu za najbolju knjigu objavljenu na francuskom jeziku u 2014. godini, predstavljaju uzbudljivo svedočanstvo o evropskim izazovima. Osim što je romansijerka i autorka Singerove biografije, Florans Noavil je jedan od najuticajnijih francuskih književnih kritičara.
Ove godine u program Beogradskog festivala evropske književnosti uvodi se i panel o važnim pitanjima savremene kulture. Tema ovogodišnjeg panela je Kraj kulture, kultura kraja. Neposredan povod za ovaj razgovor o marginalizaciji savremene kulture kao osnovi tabloidizacije društva jeste kapitalna i testamentarna knjiga Erika Hobsbauma Kraj kulture. Sagovornici u panelu Kraj kulture, kultura kraja su reditelj Nebojša Bradić, istoričar Predrag J. Marković i pisac i izdavač Gojko Božović, dok je moderator panela Marija Nenezić.
Poseban deo Beogradskog festivala evropske književnosti predstavlja retrospektiva savremenih filmova nastalih po delima savremene književnosti. Retrospektiva Književnost na filmu prikazuje dva domaća i dva strana filma. Povodom 80 godina od rođenja Danila Kiša biće prikazana njegova najpoznatija TV drama Drveni sanduk Tomasa Vulfa. Na festivalu će biti prikazan i gotovo nepoznati celovečernji film čuvenog pesnika Miroslava Antića Doručak sa đavolom iz 1971. godine. Dva strana filma, poljski i nemački, iz sasvim su nove produkcije i postigli su veliki uspeh na evropskim filmskim festivalima u poslednje dve godine. Na festivalu će biti prikazan i film Pornografija u režiji Jana Jakuba Kolskog, koji je nastao po istoimenom romanu Vitolda Gombroviča. Retrospektivu Književnost na filmu zaokružuje nemačko-austrijski film Voljene sestre, u režiji Dominika Grafa (iz 2014. godine), u kome se kao jedan od glavnih junaka pojavljuje klasik nemačke književnosti Fridrih Šiler.
Na 4. Beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd u zajednički organizovanom programu gostovanja Jozefa Haslingera.
U okviru programa 4. Beogradskog festivala evropske književnosti biće otvorena izložba grafika Branka Đukića Mixed Media.
Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.
Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.