Predstavljanje nove knjige Milete Prodanovića u NBS: O papagajima i predatorima

Beograd, 13. marta 2019. – Nova knjiga priča poznatog savremenog pisca i umetnika Milete Prodanovića O papagajima i predatorima biće predstavljena na književnoj večeri koja će se održati 14. marta s početkom u 19 časova u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije.
O knjizi O papagajima i predatorima govoriće književna kritičarka Tamara Krstić, pisac Luka Tripković, glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović i Mileta Prodanović.
Nova Prodanovićeva knjiga priča objavljena je nedavno u izdanju Arhipelaga u prestižnoj ediciji Zlatno runo. Moderator programa je Beba Stanković.
Mileta ProdanovićProdanovićeva knjiga predstavlja uzbudljive, provokativne i po mnogo čemu aktuelne priče o iskustvu tranzicije. U tim pričama prepoznaćemo naše vreme, događaje kojima smo svedoci i savremenici, kao i pojedine figure koje su obeležile poslednjih nekoliko decenija našeg iskustva. Kraj realnog socijalizma, ratovi devedesetih za jugoslovensko nasleđe i njihov nesmireni odjek, dugotrajna i mučna tranzicija, političke manipulacije, migrantsko iskustvo devedesetih i novo migrantsko iskustvo, promene na licu i tkivu Beograda – sve je to našlo odjek u novim pričama Milete Prodanovića.
Prodanovićeve priče govore o naglom slomu jednog sistema vrednosti i o sporom i mučnom nastanku novih vrednosti, od kojih su mnoge moguće samo u mutnim, prelaznim vremenima. U tom nejasnom prostoru prebivaju Prodanovićevi junaci, od kojih jedni u nedostatku uređenosti prepoznaju svoju bogomdanu priliku, dok drugi, ostajući na margini društvenih procesa, postaju lucidni i nesvakidašnji hroničari modernog doba.
Satirične, crno-humorne i alegorijske priče o savremenom trenutku i o vremenima koja mu prethode oblikuju u knjizi O papagajima i predatorima snažnu društvenu kritiku. U pojedinim pričama iz ove knjige pisac istražuje granice stvarnosti, uključujući i svoju prozu i elemente fantastike. Ali se vrlo brzo u sudaru sa stvarnošću pokazuje kako je stvarnost tranzicije fantastičnija od svake fantastike. Ono što je u jednom trenutku delovalo kao fantastika i kao nemogući događaj potvrđuje se kao jedina dostupna stvarnost.
U dvema pričama Milete Prodanovića u knjizi O papagajima i predatorima kao junak se pojavljuje Ivo Andrić.