Beograd, 1. novembra 2017. –  Arhipelag i Novosadski književni festival „Razgovori o ljubavi (prema čitanju)“ predstavljaju novu knjigu priča Veselina Markovića Prošlost nikad ne prođe (Arhipelag, 2017) u četvrtak 2. novembra u 20 časova na brodu Zeppelin (Kej žrtava racije bb, Novi Sad). U programu učestvuju Veselin Marković i Gojko Božović, dok je moderator Đorđe Randelj.
Nova knjiga priča Veselina Markovića Prošlost nikad ne prođe predstavlja neobičan i provokativan ciklus priča u kojima se istražuje kako događaji iz privatne ili porodične prošlosti utiču na naše današnje postupke, odluke i namere.
Da li se prošlost završava ili je ona sastavni deo naših svakodnevnih iskustava? To postaje odlučno i podsticajno pitanje knjige priča Prošlost nikad ne prođe.
Marković u novim pričama istrajno istražuje na koje se sve načine prošlost obnavlja u savremenom trenutku, kako ono što je minulo učestvuje u novom iskustvu svakodnevice. Ta pitanja pisac ispituje na primeru šest junaka u šest sasvim različitih situacija. Ali ono što ove junake i ove situacije dovodi u nedvosmislen kontekst jeste upravo ta duga ruka prošlosti od koje nije moguće pobeći, niti napraviti odlučnu distancu.
Veselin Markovic Proslost nikad ne prodjeOblikovana na ovakav način, nova knjiga priča Veselina Markovića ima, zahvaljujući jedinstvenoj temi i zaokruženoj i usredsređenoj pripovedačkoj perspektivi, romaneskni okvir koji ovoj knjizi daje celovitost, a pričama u njoj dodatnu produbljenost i međusobni dijalog.
Junaci Markovićevih priča neprestano preispituju događaje iz vlastite prošlosti koji su ih preobrazili, obeležili ili odredili i zbog kojih se pokazuje da prošlost nikada ne prolazi već svom snagom učestvuje u oblikovanju novih izazova.
Marković iznova pokazuje kako je veliki masjtor stila i jezika, kao i psihološke motivacije radnje i psihološke iznijansiranosti u unutrašnjoj drami njegovih junaka.
Veselin Marković (Beograd, 1963), romansijer, pripovedač i esejist.
Diplomirao je Jugoslovensku i opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu.
Objavio je sledeće knjige: Šta propuste oni koji umru u snu (knjiga pripovedaka, 1992), Marsel Prust i drugi realisti (studija, 1996), Preimućstva kruga (knjiga pripovedaka, 2001), Izranjanje (roman, 2001), Mi različiti (roman, 2010) i Uporedni svetovi (studija o Vladimiru Nabokovu, 2011).
Markovićeva proza objavljivana je u Norveškoj, Sloveniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Poljskoj i Bugarskoj. Tokom 2016. godine roman Mi različiti biće objavljen u Norveškoj.
Roman Izranjanje dobio je Vitalovu nagradu. Roman Mi različiti dobio je tri nagrade: Nagradu grada Beograda, „Bora Stanković“ i „Matijević“, a nacrt tog romana dobio je stipendiju „Borislav Pekić“.
Veselin Marković živi u Strazburu.