Beograd, 21. marta 2018. – Novi roman Vide Ognjenović Maksimum biće predstavljen u Kikindi u četvrtak 22. marta, čime će svečano biti otvoren Centar lepih veština.
Razgovor o romanu Maksimum održaće se u Centru lepih veština u Kikindi (Trg srpskih dobrovoljaca 1, I sprat) s početkom u 19 časova.
Vida Ognjenović će razgovarati s publikom i potpisivati primerke svog romana.
O knjizi će govoriti Gojko Božović, književni kritičar i glavni urednik Arhipelaga, i Srđan V. Tešin, pisac i programski urednik Centra lepih veština.
Vida KikindaMaksimum je roman o mehanizmima hajke i javnog progona. Junak romana Maksimilijan Vajner Maksimum, slikar i svetski priznat stručnjak za umetnost, iznenada biva optužen da je falsifikator i da je na tržištu slika naivne umetnosti podmetnuo svoje slike pod imenom misteriozne umetnice koja u isto vreme volšebno nestaje. Maksimuma napuštaju i napadaju neke kolege i prijatelji, mediji od njega prave slučaj dovodeći u pitanje njegov ugled, autoritet i stručno znanje.
Izložen napadima i podmetanjima, bez mogućnosti da istinu predstavi javnosti u kojoj obmane i laži imaju jednako pravo građanstva, Maksimum započinje priču u koju staje društvena, umetnička i javna istorija poslednjih pola veka ove zemlje.
Roman Maksimum oblikovan je u vrtložnom nizanju ukrštenih priča i umnoženih glasova: kao na nekoj uzbudljivoj sceni pred čitaocima se smenjuju junaci i pripovedači čije se priče dopunjuju i prožimaju, sukobljavaju i osporavaju, stvarajući moćnu i mozaičku sliku jednog složenog vremena i uskomešanih ljudskih sudbina u njemu.
Izmešten na prvi pogled iz aktuelnog vremenskog konteksta, ovaj roman svojim višestruko ukrštenim pričama i ljudskim sudbinama koje iznosi sugestivno svedoči o iskustvu nekoliko generacija suočenih sa autoritarnim društvom i isključivostima vlastite sredine.