Nedelja vrhunske književnosti

Peti Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja, četiri projekcije filmova, panel o savremenoj kulturi i izložbu grafika.

Beograd, 10. juna 2016.

Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje 5. Beogradski festival evropske književnosti od 21. do 24. juna.
Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja. Ključni cilj Beogradskog festivala evropske književnosti jeste da predstavi najvažnija dela i najvažnije pisce savremene srpske i evropske književnosti, ali i da pokaže kako je vrhunskoj književnosti potrebna nova moderna i multimedijalna tačka promocije knjiga i pisaca, ideja i čitanja.
Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 5. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“
Peti Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o savremenoj kulturi pod nazivom Nastanak tabloidnog čoveka, kao i izložbu grafika Ivane Ristić S jeseni, kada počnu vetrovi, po motivima priča Danila Kiša iz knjige Rani jadi.
Glavna književna zvezda 5. Beogradskog festivala evropske književnosti je veliki izraelski i svetski pisac David Grosman, autor slavnih romana Vidi pod: Ljubav, Do kraja zemlje i Izvan vremena.
Među piscima koji učestvuju na 5. Beogradskom festivalu evropske književnosti, u okviru programa Na sceni, nalaze se i Zoran Ferić, Kristijan Eker, Rej Robertson, Barbi Marković, Milisav Savić i Duško Novaković.
Drugog dana 5. Beogradskog festivala evropske književnosti publika će moći da prati panel Nastanak tabloidnog čoveka. Ivana Spasić, Ivan Milenković i Teofil Pančić će u razgovoru s moderatorkom Marijom Nenezić raspravljati o uzorcima marginalizacije kulture i oblikovanja figure tabloidnog čoveka kao jedne od ključnih figura savremenog društva.
Poseban deo 5. Beogradskog festivala evropske književnosti predstavlja retrospektiva savremenih filmova nastalih po delima savremene književnosti. U okviru retrospektive Književnost na filmu biće prikazana po jedan domaći, italijanski, nemački i francuski film. To su filmovi Rudarska opera Olega Novkovića (prema scenariju Milene Marković), Svila Fransoe Žirara (prema istoimenom romanu Alesandra Barika), 38 svedoka Lukasa Belvoe (prema istoimenom romanu Didijea Dekoena) i On je opet tu Davida Vnenta (prema istoimenom romanu Timura Vermesa).
Na 5. Beogradskom festivalu evropske književnosti već treću godinu gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd, a Festival sarađuje i sa Italijanskim institutom za kulturu i Francuskim institutom za kulturu.
Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.
Pozivajući čitaoce na avanturu i otkriće, Beogradski festival evropske književnosti želi da pokaže da je književnost ne samo iskustvo dugog trajanja, već i deo svakodnevnog iskustva, radost čitanja i radost avanture i otkrića. Književnost je sposobna da progovori u novim medijima jednako kao i u onim koji su već nezamislivi bez književnosti.
Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

5. Beogradski festival evropske književnosti

21-24. jun

Nedelja vrhunske književnosti.

Najbolje od svega. Najbolje za sve.

Program

Utorak 21. jun
19 h: Otvaranje Festivala i otvaranje izložbe grafika: Ivana Ristić S jeseni, kada počnu vetrovi (po motivima priča Danila Kiša iz knjige Rani jadi)
20 h: Na sceni: Zoran Ferić
21 h: Književnost na filmu: Lukas Belvoa 38 svedoka (Prema istoimenom romanu Didijea Dekoena)

Sreda 22. jun
19 h: Panel: Nastanak tabloidnog čoveka – marginalizacija kulture:
Ivana Spasić, Ivan Milenković, Teofil Pančić; moderator: Marija Nenezić
20 h: Na sceni: Kristijan Eker
21 h: Književnost na filmu: Oleg Novković Rudarska opera (Prema scenariju Milene Marković)

Četvrtak 23. jun
19 h: Na sceni: Barbi Marković
20 h: Na sceni: David Grosman
21 h: Književnost na filmu: David Vnent On je opet tu (Prema istoimenom romanu Timura Vermesa)

Petak 24. jun
19 h: Na sceni: Rej Robertson
20 h: Na sceni: Milisav Savić i Duško Novaković
Književnost na filmu: Fransoa Žirar Svila (Prema istoimenom romanu Alesandra Barika)

Najbolje od svega. Najbolje za sve.

_______________________________________________
Organizator: Arhipelag
Partner: Dom omladine Beograda
Uz podršku: Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Grad Beograd, Goethe-Institut Beograd, Italijanski institut za kulturu, Kanadski savet za umetnost, Francuski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum, Srpski PEN centar, Billboard Print
Medijski partneri: RTS, Danas, Radio Beograd2, Radio Beograd 202, Novi magazin, City magazine, NIN, Ona magazin, SEEcult, Plezirmagazin.net, LookerWeekly.com, Avant Art Magazin, Bookvar magazin, Dan u Beogradu, GM Business&Lifestyle, Sinhro.rs, Belgrade Edt culture blog, Citajme.com, Plastelin, Arhipelag magazin