Nije sve loše, dobre su knjige

Arhipelag 2014: Preko pedeset novih knjiga, dve nove edicije i edicija elektronskog izdavaštva. Dela Danila Kiša u deset knjiga, Kamerna muzika Džejmsa Džojsa, Grosman i Kaningem, Magris, Noavil i Jančar, Hobsbaum i Salecl, Vida Ognjenović i Mihajlo Pantić, Mileta Prodanović, Srđan Tešin i Nemanja Rotar, Dragoljub Mićunović i Ljubodrag Dimić…

Beograd, 24. oktobra 2014.

– Kada bi sve bilo kao što su knjige, mi bismo bili jedna srećna i sređena zemlja. I zato mislim da nije dobro ni precizno govoriti da kod nas ništa nije dobro. Nije sve loše, dobre su knjige. U znaku tog slogana nastupićemo na predstojećem Beogradskom sajmu knjiga – rekao je Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, na predstavljaju izdavačkog plana ove kuće do Sajma knjiga u Beogradu.
Arhipelag je u ovoj godini između dva Sajma objavio preko pedeset novih i obnovljenih izdanja, osnovao dve nove edicije, pokrenuo program elektronskog izdavaštva i organizovao novo, do sada najuspešnije izdanje Beogradskog festivala evropske književnosti.
Povodom 25 godina od smrti i 80 godina od rođenja Danila Kiša, Arhipelag objavljuje Dela Danila Kiša u 10 knjiga. U okviru ovog izdanja naći će praktično celokupna Kišova fikcionalna književnost. U osam knjiga biće objavljena Kišova proza. U devetoj knjizi nalaze se Kišove pesme i drama „Elektra“, a u završnoj knjizi ovog izdanja pozorišne i televizijske drame Danila Kiša, kao i dva njegova nerealizovana filmska scenarija koja se prvi put objavljuju u nekom izdanju piščevih izabranih ili sabranih dela. Arhipelag već godinama objavljuje Kišove knjige u Srbiji, a od ove godine postao je ekskluzivni izdavač Kišovih dela i za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.
Arhipelag objavljuje nove romane nekoliko značajnih savremenih srpskih pisaca. Novi romani Lasla Blaškovića, Milete Prodanovića, Nemanje Rotara, Mladena Vurune i Nikole Moravčevića biće premijerno predstavljeni do Sajma knjiga. Prodanovićevo pripovedanje u romanu Vitiligo kreće se od istorije devedesetih godina i naših dana do balkanskih mitova koji neprestano oživljavaju i traže svoje žrtve. Napisan kao road movie i politički triler, novi Prodanovićev roman predstavlja avanturu ispunjenu neobičnim događajima i velikim preokretima, sve do velikog finala romana u kome se nepovratno menja sudbina dvoje istraživača nalkanske prošlosti i savremenosti. Novi roman Lasla Blaškovića Razbrajalica je velika priča o Novom Sadu ispričana raskošnim jezikom i pesničkom snagom. Uzbudljiva priča ovog romana ispunjena je nesvakidašnjim preokretima koji otkrivaju junake izuzetnih sudbina. Blašković je napisao roman koji čitaoca ne ostavlja na miru. Po svemu neobični roman Nemanje Rotara Sutradan posle detinjstva je knjiga o Miki Antiću, roman o pesniku i njegovoj životnoj i književnoj avanturi, ali i priča o vremenu u kome su pesnici bili slavni, a poezija deo svakodnevice, i o tome šta je bilo posle. Mladen Vuruna se devedesetih objavio kao jedan od najznačajnijih glasova nove srpske proze, da bi posle višegodišnje pauze sada napisao Kutiju sa fotografijama, odličan roman o osamdesetim godinama kao deceniji uzleta i samozaborava, odrastanja i velikih očekivanja. Prikazujući svoje junake koji se formiraju u tom dobu razapeti između potrebe za alternativom kao pobunom i pritiska sveprisutne ideologije, roman Mladena Vurune prikazuje i sporadične i udaljene tragove minule istorije koja će se njegovim junacima uskoro objaviti punom snagom. Na drugoj strani, Nikola Moravčević je napisao istorijski roman Zapisi o srpskom carstvu o caru Dušanu i Srbiji njegovog doba. Posle niza izvrsnih istorijskih romana o Srbiji XV veka, Moravčević se okrenuo vremenu istorijskog uzleta Srbije u burnom XIV veku. Zasnovan na izučenim i proverenim činjenicama, Moravčevićev roman je zanosna priča o jednom od najuzbudljivjih trenutaka srpske istorije. Na početku XXI veka u ostacima srednjovekovne arhive katoličke crkve u austrijskom gradiću Vilah pronađeni su zapisi o srpskom carstvu viteza Palmana fon Brahta, komandanta najamničke garde cara Dušana, glavnog junaka Moravčevićevog romana.
Arhipelag objavljuje nove romane Davida Grosmana i Majkla Kaningema, najvažniji roman Klaudija Magrisa Dunav, kao i romane francuske autorke Florans Noavil i vodećeg slovenačkog pisca Draga Jančara.
Novi roman Davida Grosmana Izvan vremena veliki je događaj savremene književnosti. Junaci u ovom romanu, suočeni sa smrću bližnjih, u intenzivnim monolozima i dijalozima koji imaju nesvakidašnju pesničku snagu, kao u nekom velikom oratorijumu, tragaju za smislom u životu koji im je dosuđen posle velikog gubitka. Roman je proteklih meseci doživeo ogroman uspeh u Nemačkoj i SAD. Arhipelag objavljuje i jedno od prvih svetskih izdanja romana Snežna kraljica Majkla Kaningema, pisca Sata. Kaningemov roman počinje neočekivanom prosvetljujućom vizijom. Njegov junak, ubrzo posle još jedne svoje nesrećne ljubavi, šeta kroz Central park i iznenada na nebu vidi svetlost koja na njega ostavlja snažan utisak. Kaningem na uzbudljiv način prati junake u paralelnoj potrazi za smislom života između ljubavi i religije, snažnih vizija i potresnih trenutaka posle izgubljene ljubavi. Jedan od američkih kritičara napisao je da je Snežna kraljica „lepa i tragična povest o ljubavi koja ponovo dokazuje da je Kaningem jedan od velikih romanopisaca svoje generacije“. Dunav Klaudija Magrisa, u izvrsnoj prevodu Snežane Milinković, predstavlja veliku priču o Evropi na obalama Dunava od Crne šume do Crnog mora, o kulturama koje nastaju na njegovim obalama, o istoriji koja je ostavila svoje tragove, o ljudima koji su dali smisao svom postojanju. Magrisov roman je zanosna književna arheologija Dunava u kojoj se smenjuju slojevi kulture, istorije, društva, jezika, stvarnosti. Dunav je najveći putnički roman moderne književnosti. Vezanost Florans Noavil je uzbudljiv ljubavni i porodični roman. U ovoj knjizi prevedenoj na više svetskih jezika ćerka pronalazi rukopis svoje poginule majke i tako oživljava veliku ljubav njenog života. Roman Draga Jančara Te noći sam je video pripoveda o ljubavi, lepoti i strasti, i o Veroniki Zarnik, ženi retke lepote i nesvakidašnje sudbine.
Novim knjigama proze Uglješe Šajtinca i Milana Todorova Arhipelag nastavlja da istražuje savremenu srpsku priču. Dok knjiga Milana Todorova Ne mogu ovde da dočekam jutro donosi „kratke priče o muškarcima“ sredovečnog iskustva, nova knjiga proze Uglješe Šajtinca Banatorijum predstavlja Banat kao mitsko mesto svakodnevice u kojoj se u svetu i sudbinama običnih ljudi otkrivaju prvorazredna pitanja modernog života. Arhipelag objavljuje i novo izdanje najpoznatije i najprevođenije knjige priča Mihajla Pantića Ako je to ljubav, kao i nova izdanja knjiga priča Mihajla Pantića Hodanje po oblacima i Davida Albaharija Propuštena prilika.
Trideset i tri poznata pisca s prostora bivše Jugoslavije u pričama iz tematske antologije Četvrtasto mesto, koju je priredio Srđan V. Tešin, odgovaraju na pitanja: zašto čitamo novine? kako čitamo novine? šta dobijamo, a šta gubimo čitanjem novina? Među piscima priča u ovoj antologiji nalaze se David Albahari, Jovica Aćin, Jurica Pavičić, Daša Drndić, Mileta Prodanović, Aleksandar Prokopiev, Veselin Marković, Nenad Veličković, Bekim Sejranović, Jelena Rosić, Ivana Simić Bodrožić, Muharem Bazdulj, Srđan Tešin, Đerđ Serbhorvat, Mića Vujičić…
Nova knjiga eseja Vide Ognjenović Visoka voltaža govori o kulturi i književnosti u doba globalizacije i beskrajne zabave, o velikim piscima našeg vremena, o ključnim srpskim i jugoslovenskim glumcima druge polovine XX veka i naših dana, kao i o dvojici modernih Argonauta koji su spasili rusku avangardu. Eseji Vide Ognjenović su neskrivena pohvala retkostima u kulturi, društvu i umetnosti.
Knjiga Mihajla Pantića Stan bez adrese donosi dve nove priče ovog pisca, njegove putopise iz Sibira, Poljske i Egipta, kao i rasprave o tome šta je danas književnost, ko je danas klasik, kako nas drugi vide, zašto je čitanje beskrajna priča i zbog čega je vedrina jedini način da opstanemo.
Arhipelag objavljuje Kraj kulture. Kultura i društvo u XX veku, testamentarnu knjigu Erika Hobsbauma, jednog od najvažnijih svetskih istoričara modernog doba. U poslednjim godinama svog života Hobsbaum je istrajno pisao poglavlja knjige o istoriji XX veka iz ugla odnosa kulture i politike i kulture i društva. Status kulture Hobsbaum vidi kao ključno obeležje jednog vremena. Kraj kulture je knjiga koja se pojavljuje u pravom trenutku, u vremenu kada se visoka kultura nalazi pred najvećim izazovima u svom dugom trajanju. Hobsbaum je napisao knjigu koja je velika suma njegovog životnog i intelektualnog iskustva, knjigu koja opominje i poziva, podstiče i podseća.
U novopokrenutoj ediciji Kultura i istorija Arhipelag objavljuje knjigu Veselina Kostića Britanija i Srbija: kontakti, veze i odnosi: 1700-1860. Kostićeva knjiga je kapitalno delo iz istorije kulture, političkih i društvenih odnosa. Na preko 550 strana Kostić iscrpno otkriva srpsko-britanske kontakte, veze i odnose u XVIII i XIX veku od onih koje su stvarali vojnici, počev od prvih britanskih najamnika u srpskim krajevima, do onih koje su stvarali putnici i putopisci, diplomate i specijalni izaslanici i agenti. Kostićeva knjiga je uzbudljiva priča o putovanjima na Istok i stvaranju slike o Istoku, o književnim i kulturnim vezama, kao i o srpskim motivima u engleskoj književnosti.
Knjiga Ljubodraga Dimića Jugoslavija i Hladni rat je sveobuhvatno istraživanje uloge Jugoslavije i spoljne politike Josipa Broza Tita u velikim krizama Hladnog rata od 1944. i mađarske revolucije, preko Pokreta nesvrstanih i Čehoslovačke 1968, do hladnoratovskih izazova prve polovine sedamdesetih godina. Knjiga je nastala na osnovu nova istraživanja u nekoliko velikih svetskih arhiva i donosi nepoznatu građu i prodorna tumačenja jednog od vodećih savremenih srpskih istoričara.
Istorijska nauka u 20. veku nemačkog istoričara Georga Igersa je kratka istorija svetske istoriografije u minulom veku. Razmatrajući izvore na kojima su nastale ključne istoriografske škole 20. veka, Igers u ovom globalno uticajnoj knjizi odgovara na pitanja koji su najveći izazovi istoriografije u modernom dobu i kako se pisala istoriografija u 20. veku?
U knjizi Gorana Nikolića Ekonomija krize raspravlja o aktuelnoj ekonomskoj krizi i o krizi ekonomskih mitova. Govoreći o uzrocima i posledicama ekonomske krize, Nikolić raspravlja o rebalansu globalne ekonomske moći, o tome kako nastaju i zašto se održavaju ekonomski mitovi, o posledicama nejednakosti, o godinama koje je pojela kriza i o tome kako će živeti naša deca.
Arhipelag je jedan od retkih domaćih izdavača koji objavljuju poeziju. Posle knjiga pesama Amira Ora i Živorada Nedeljkovića, Arhipelag u ediciji Element objavljuje prvi prevod slavne Džojsove knjige Kamerna muzika na srpski jezik. U okviru ovog izdanja Kamerne muzike nalaze se kompletne dve Džojsove knjige pesama: Kamerna muzika i Pomes penyeach, kao i poznata pesma „Ecce puer“ koju je Džojs objavio zasebno. Pored tekstova pesama, Arhipelagovo izdanje Kamerne muzike sadrži i obimne komentare Džojsove poezije u celini i pojedinačnih pesama ovog pesnika. U istoj ediciji ovih dana izlazi i nova knjiga pesama Saše Jelenkovića Pedeset. Sažete i promišljene, nove pesme Saše Jelenkovića predstavljaju rekapitulaciju njegovog pesničkog iskustva i vrlo smeo prodor u nove teme i izazove jedne pesničke avanture.
Posle prve serije knjige u okviru elektronskog izdavaštva e-Arhipelag, koje su dostupne na nekoliko vodećih digitalnih marketa, Arhipelag će do Sajma knjiga objaviti još nekoliko još nekoliko e-knjiga, među kojima je i knjiga Ljubomira Erića Strah od smrti.