Ne može se to

Edgar Albert Gest

Hiljade će reći ne može se to,
Hiljade će propast da proreknu,
Hiljade njih će opisati zlo.

Beograd, 12. decembra 2022.

Neko je rekao – ne može se to
A on mu uz smešak odvrati
„Možda i ne može“, ali da on
To reći neće, pre no će probati.
Mali osmeh zaigra mu vedro
Na licu. Beše li zabrinut to je skrio
I zapeva kad se prihvatio štedro,
Onog što ne može, i gle uradio!

Podsmehnu se neko: „Nećeš nikad moći;
Dosad to niko uspeo nije“;
Al’ on skide šešir i kaput te noći
I dok si trepn’o, sa poslom se bije.
Uz osmeh mali isturio bradu,
Bez sumnje i straha je bio
I poče da peva u predanom radu
Na tom što ne može, i gle uradio.

Hiljade će reći ne može se to,
Hiljade će propast da proreknu,
Hiljade njih će opisati zlo,
Što na tebe čeka u gustom poretku.
A ti upri samo, uz taj osmeh mali,
Skini kaput i već spreman bićeš;
Da zapevaš tiho dok radiš na stvari
Koja se „ne može“ i gle uradićeš.

Prepevao Dušan Vojnović
Strazbur, 22. oktobar 2022. godine

Napomena prevodioca: Edgar Albert Gest (1881–1959) je najplodotvorniji američki pesnik.
Tokom nešto više od šest decenija pesničkog stvaralaštva objavio je više od 11 hiljada pesama u preko 300 američkih listova i u preko dvadeset zbirki poezije.
Premda rođen u Birmingemu, u Velikoj Britaniji, njegova se porodica desetak godina kasnije seli u Detroit, te se u potpunosti ima smatrati američkim pesnikom.
Njegova optimistička, ponekad sentimentalna i nadasve snažno motivišuća poezija donela mu je veliku popularnost u čitavoj Severnoj Americi.
Ta popularnost ga je učinila voditeljem emisije na Radio Detroitu od 1931. pa do 1942. godine. Početkom pedesetih ulazi u domove miliona Amerikanaca televizijskom serijom – A Guest in Your House (Gost/Gest u vašoj kući), koja je emitovana na nacionalnoj mreži NBC, na kojoj je još od 1941. tri puta nedeljno uređivao i vodio svoj radio program.
Zvali su ga „Narodni pesnik“: tu titulu je sa ponosom i punim pravom nosio čitavog života. Po svom opusu i stilu, mogao bi se našim čitaocima najlakše predstaviti kao mešavina Jove Zmaja i Dobrice Erića.
Ta neposrednost, jasnoća, nepomućena dobrota i bezrezervna vera u stvaralačku snagu čovekovu bila je često i predmet kritike.
Najgori komentar koji je ikada dobio došao je od njegove znatno poznatije savremenice, američke pesnikinje Doroti Parker, koja je jednom prilikom rekla: „Radije bih da padnem na Vasermanovom testu (na sifilis) nego da čitam pesmu Edgara Gesta.“ Mada bi danas kritičari mogli biti jednako oštri prema Parkerovoj, Gestova poezija nastavlja da hrabri i podiže njene čitaoce. Njegove zbirke se i dalje nalaze na policama knjižara, objavljuju se u časopisima kao što je Riders dajdžest, a neretko se provlače i kroz američku popularnu kulturu.
Recituju se i u posebnim prilikama, na primer, pesma „Ne može se to“ („It Couldn’t Be Done“). Ona je pročitana prilikom uručenja Nagrade BBC za sportsku ličnost godine u slavu britanskog olimpijskog i paraolimpijskog tima posle Olimpijade u Londonu 2012. godine.
Ista pesma je obeležila reklamu povodom stogodišnjice postojanja čuvene marke automobila „Audi“: https://www.youtube.com/watch?v=HIU1B6CuG8E.
Video prepev ove pesme, u kazivanju prevodioca, posvećen je naizgled nemogućim dostignućima naših istaknutih zemljaka – Nikole Tesle, Ive Andrića i Novaka Đokovića – https://www.youtube.com/watch?v=wc_qMp7mvzk
Prvi put među Srbima, neka Vas ove pesme ohrabre i obodre. One to mogu. U tome je i glavna snaga poezije Edgara Alberta Gesta.