Isprebijana deca

Mića Vujičić

David Grosman, Konj ulazi u bar, prevod: David Albahari, Arhipelag, 2017.

Beograd, 16. marta 2018.

Zagledajte se u komičare: da li u njima ponekad prepoznajete nešto istinski tužno? Glavni junak romana Davida Grosmana Konj ulazi u bar pedesetsedmogodišnji je stendap komičar Dov Grinštajn, rešen da na poslednjem nastupu, uz šale, ispriča najtraumatičniji događaj iz svog života.
U logoru za predvojničku obuku srednjoškolaca starešine su mu izjavile saučešće i naredile vozaču da ga odnese na sahranu. Međutim, nisu umeli da kažu da li je ostao bez majke ili bez oca. Na putu kroz pustinju, misleći kako pre toga nikada nije bio na ispraćaju pokojnika, mladi Dov je razmišljao o scenama iz detinjstva i pravio zamršenu računicu koja će ga teško mučiti celog života.
David Grosman Konj ulazi u barČijoj se smrti nadao…
Da bi ispripovedali priče o očevima i majkama, pisci su koristili i stara pisma i redove vožnje. Izraelski književnik odabrao je formu stendap komedije koja se od prvih gegova pretvara u kamijevsko suđenje. Već na dvanaestoj stranici, publiku željnu smeha naziva članovima porote, tražeći, među dvojicom motociklista i drugim gostima, oči prijatelja koga nije video četiri decenije. Sudiju okružnog suda u penziji od koga traži da mu presudi.
David Grosman premerava so, biber i šećer. Duhovit je poput junaka popularne TV serije Dva i po muškarca. Čim dotakne porodicu, čini da osetimo bol. Naposletku, sve meša, pokazujući kako u narativ može da se ugradi čak i najgluplji vic.
Važno je to što stendap komičar neprekidno stoji na ivici scene. Hoda po žici, nad ambisom – takav je posao. Kaže: „Smeh je sada uglavnom izvinjenje za disanje.“ I posmatra publiku u lokalu. „Stvarno izgledate kao isprebijana deca.“

Autor je književni kritičar RTS i NIN-a.