Katarina Roringer Vešović, esejistkinja, književna i pozorišna kritičarka, autorka drama, prevodilac.
Živela je u Beogradu do oktobra 1991, kada ju je stipendija austrijskog Ministarstva za nauku i istraživanje odvela u Beč, gde autorka i danas živi. Diplomirala je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu (1988), na istom fakultetu je na Katedri za germanistiku magistrirala (1997), a na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima doktorirala (2016).
Objavila je studije Ljubav bez svojstava. O odnosu ljubavi i metafore u delu Roberta Muzila (1998) i Zemaljsko i nebesko u ljubavi. O delu Dragana Stojanovića (2018).
Prevela je s nemačkog na srpski jezik roman savremenog austrijskog pisca Roberta Menasea Zlatna vremena, napukli svet (2001).
Više od dve decenije pisala je iz Beča pozorišnu kritiku za nedeljnik Vreme, odnedavno piše za Politiku. U Austriji je objavljivala političke i književne eseje (Wespennest, Profil, Die Presse). Učestvovala je u različitim projektima kao kulturni posrednik između Srbije i Austrije.
Napisala je drame Präventivschlag (Preventivni udar), Gladiatorenspiele (Gladijatorske igre) i Schuldvermutung (Pretpostavka o krivici).

Knjige

Gladijatorske igre / Gladiatorenspiele

Dvojezično, srpsko-nemačko izdanje knjige drama Katarine Roringer Vešović. Drame „Preventivni udar“, „Gladijatorske igre“ i...
više informacija »

Zemaljsko i sveto u ljubavi

Knjiga Zemaljsko i sveto u ljubavi govori o umeću ljubavi i o umeću stvaranja. Prateći misaone i stvaralačke preokupacije Dragana Stojanovića,...
više informacija »