Katarina Roringer Vešović, esejistkinja, književna i pozorišna kritičarka, autorka drama, prevodilac.
Živela je u Beogradu do oktobra 1991, kada ju je stipendija austrijskog Ministarstva za nauku i istraživanje odvela u Beč, gde autorka i danas živi. Diplomirala je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu (1988), na istom fakultetu je na Katedri za germanistiku magistrirala (1997), a na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima doktorirala (2016).
Objavila je studiju Ljubav bez svojstava. O odnosu ljubavi i metafore u delu Roberta Muzila (1998) i prevela roman savremenog austrijskog pisca Roberta Menasea Zlatna vremena, napukli svet (2001) s nemačkog na srpski.
Više od dve decenije pisala je iz Beča pozorišnu kritiku za nedeljnik Vreme, odnedavno piše za Politiku. U Austriji je objavljivala političke i književne eseje (Wespennest, Profil, Die Presse). Učestvovala je u različitim projektima kao kulturni posrednik između Srbije i Austrije.
Napisala je drame Präventivschlag (Preventivni udar), Gladiatorenspiele (Gladijatorske igre) i Schuldvermutung (Pretpostavka o krivici).

Knjige

Zemaljsko i sveto u ljubavi

Knjiga Zemaljsko i sveto u ljubavi govori o umeću ljubavi i o umeću stvaranja. Prateći misaone i stvaralačke preokupacije Dragana Stojanovića,...
više informacija »