Jagoš Đuretić


Biblioteka:Arhitekst

Žanr:Eseji

Format:14x20

Broj strana:120

ISBN:978-86-523-0350-2

Povez:Broš


Cena:682 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:477 din.


Dve su ključne teme u knjizi eseja Jagoša Đuretića Na bespuću nezadrživog napretka.
Jedno je ekonomski, politički i globalni uspon Kine kao jedan od najuticajnijih činilaca u uzburkanoj slici savremenog sveta. Duboka kriza koja potresa savremeni svet, na pozadini ideološkog nasleđa XX veka, izazov je za Đuretića da progovori o razmerama i sadržajima te krize, ali i o mogućnostima njenog prevazilaženja.
Drugo je pitanje kulture u savremenom svetu. Ispitujući savremenu marginalizaciju kulture i njene posledice, Đuretić govori o odnosu kulture i politike, o nemoći kulturne politike, kao i o nesposobnosti modernog društva da bez značajnije uloge kulture oblikuju iskustvo vlastitog trajanja.
Obe teme susreću se u osnovnom pitanju kojim se bavi Jagoš Đuretić. To je pitanje tehnološkog napretka kome je sve podređeno i od koga se sve očekuje. Ali, pita nas Đuretić, da li nezadrživi tehnološki napredak, pogotovu ako je odvojen od temeljnih pitanja kulture i humaniteta, može da vodi i u bespuće i da li svet bez kulture može biti svet slobode?

O autoru

Jagoš Đuretić (1936), esejista i izdavač. Završio je gimnaziju u Beogradu i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Četrdeset godina je radio kao zaposleni i direktor izdravačkog preduzeća „Filip Višnjić“. Godine 2008. osnovao je izdavačku kuću „Albatros plus“. Objavio je i priredio značajan broj kapitalnih dela. Bavi se temom istorije publicicistika za slepe i slabovide. Za srpsku tradiciju izdanja za slepe navodi da je jedna od starijih u Evropi, započeta 1917. Objavljuje radove iz oblasti političke filozofije i političke sociologije. Dobitnik je Specijalne državne... više informacija »

Za nastavak čitanja

Na bespuću nezadrživog napretka


Dve su ključne teme u knjizi eseja Jagoša Đuretića Na bespuću nezadrživog napretka. Jedno je ekonomski, politički i globalni uspon Kine kao...
više informacija »