Roman Senčin


Biblioteka:Sto slovenskih romana

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:300

ISBN:978-86-523-0232-1

Povez:Tvrdi povez sa zaštitnim omotom

Pogovor:Srđan V. Tešin


Cena:1.210 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:847 din.


Područje za potapanje je hrabra knjiga o tome kako ogromna teritorija Rusije, njene šume, pašnjaci, polja, gradovi, sela, ljudi, životi, duše i grobovi predaka nestaju zbog grabeži za malo vlasti i mnogo novca.
Roman Senčin, jedan od najistaknutijih predstavnika „novog realizma“ u savremenoj ruskoj književnosti, ovoj temi pristupa gotovo dokumentaristički. Glavni junak njegovog romana je vlast.
Roman započinje razgovorom dva čoveka, Tolje i Volođe, ali to nije običan razgovor i to nisu obični ljudi: ponavljajući im imena u svakoj rečenici, Senčin čitaocu kaže: „Jeste, ne grešiš, čitaš reči koje izgovaraju Anatolij Čubajs, tvorac programa privatizacije, i Vladimir Putin, premijer i predsednik Ruske Federacije!“
Područje za potapanje je roman o tome kako je 1974. godine sovjetska vlast odlučila da na reci Angari sagradi Bogučansku hidroelektranu. Počeli su silovito, uložili ogroman novac i stali, a zatim su, nakon „perestrojke“, došli mladi oligarsi, oni kojima u Rusiji pripada sve i odlučili da dovrše BoHe. Vlasnik hidroelektrane je milijarder, svemoćni kralj aluminijuma Oleg Igorevič Banjasko (u kome bi čitalac sa ozbiljnim razlozima mogao prepoznati Romana Abramoviča), čija kompanija, registrovana na Kipru, rukovodi nastavkom izgradnje „hidre“, kako je zovu meštani s područja za potapanje. Njega nimalo nije briga za nevolje, bes i tugu hiljada onih koji su prinuđeni da, milom ili silom, napuste svoje domove i presele se u gradove. On, za razliku od utopljenika, ne mari za njihov razrušeni svet. On želi samo da potopi deo zemljišta. I uzme novac. Veliki novac. Šta će njemu ta daleka zemlja kad on i ne živi u Rusiji, već u Londonu? Za njega je čovek s područja za potapanje tek zupčanik, trun, mrvica prašine.

„Da, mnoštvo je priča, desetine sudbina koje se lome ili su već slomljene. A iseljavaju manje od šest hiljada osoba. Zar ne mogu za njih, koji nisu svojevoljno odvedeni sa svojih ognjišta, da stvore makar uslove kakve su imali?“

„Uopšte, gde je privatno, a gde državno – ne može da razmrsi. Kao da su namerno zamrsili, da se ne nađu krajevi.“

„Sad je, čini mi se, čitav svet osuđen. Došlo je vreme nevaljalosti ovoga sveta.“

O autoru

Roman Senčin, romansijer, pripovedač i književni kritičar, rođen je u Sibiru 1971. godine, gde je i odrastao. Pošto je završio studije mašinstva, studirao je književnost u Moskvi, na Institutu za književnost, gde sada predaje. Jedan je od najznačajnijih savremenih ruskih pisaca. Knjige su mu prevedene na kineski, hindu, nemački, francuski, italijanski, finski, mađarski, holandski, poljski, švedski i srpski jezik. Najznačajnije knjige proze: Minus, Dan bez broja, Jeltiševi, Led po nogama, Informacija, Šta vi hoćete, Područje za potapanje. Za roman Područje za potapanje... više informacija »

Kritike

Ljudi, koje Senčin majstorski opisuje, izgledaju izmoždeni, čudom preživeli pod neprijateljskim jarmom. Njihov jad ima hiljade lica: iako su trideset godina čekali da budu raseljeni, ipak su imali svoje izbe, baštice, ribarili su, brali pečurke i šumsko voće, a sada, kada su, dobrovoljno ili prisilno uz asistenciju zatvorenika iz kolonija-naseobina i kriminalaca, nakon sanitarnog čišćenja teritorija, završili u gradu, u lošim stanovima-kutijama, postali su sve sami nesrećni ljudi. Ništa im dobro napredak i civilizacija nisu doneli. Život koji je stajao pred njima nije bio njihov – njihova je bila jedino smrt.

Srđan V. Tešin

Za nastavak čitanja

Područje za potapanje


Područje za potapanje je hrabra knjiga o tome kako ogromna teritorija Rusije, njene šume, pašnjaci, polja, gradovi, sela, ljudi, životi, duše i...
više informacija »