Aleš Šteger


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:168

ISBN:978-86-86933-89-8

Povez:Tvrdi


Cena:825 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:578 din.


Ponekad je januar usred leta, putopisni roman Aleša Štegera, jednog od najznačajnijih i najprevođenijih savremenih slovenačkih pisaca, uzbudljiva je avantura koja nas odvodi u Peru i Južnu Ameriku.
Ovaj roman je nesvakidašnja potraga za geološkim slojevima jedne od najstari­jih civi­li­zacija i za ništa manje zanimljivim susretima sa savremenim izazovima peruanske sva­ko­dnevice.
Lucidno napisan, ispunjen upečatljivim detaljima i snažnim pesničkim slikama, roman Po­­­nekad je januar usred leta u isto vreme je priča o običnim ljudima i priča o čudesnim tra­go­vi­ma minulih epoha.
Štegerov roman se najvećim delom odigrava u Peruu, a u središtu svakog novog po­g­lav­lja je neko novo mestu u kome se oseća neponovljivost svakodnevice i moćno dejstvo starih kul­turnih i civilizacijskih slojeva.
Otuda se ovaj roman doživljava kao avantura u zemlji iznena­đe­nja, kao priča ispunjena napetošću, preokretima i neočekivanim situacijama.
Štegerova povest o Peruu i Latinskoj Americi je uzbudljiva i promišljena, ispunjena detaljima velike simboličke snage i prizorima nesvakidašnje lepote.

O autoru

Aleš Šteger (Ptuj, 1973), pesnik, esejista, prozni pisac. Studirao je komparativnu književnost i nemački jezik na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Knjige pesama: Šahovnice sati (1995, Nagrada Slovenačkog sajma knjiga za najbolji prvu knjigu), Kašmir (1997, Veronikina nagrada), Protuberancije (2003), Knjiga reči(2005). Roman: Ponekad je januar usred leta (1999). Knjiga prozno-esejističkih zapisa: Berlin (2007, Nagrada „Marjan Rožanc“ za esejističku knjigu godine). Knjige Aleša Štegera prevođene su na italijanski, nemački, engleski, švedski, španski, hrvatski, slovački,... više informacija »

Za nastavak čitanja

Berlin


Prevod sa slovenačkog: Ana Ristović Berlin predstavlja nesvakidašnji susret sa gradom Berlinom u njegovom savremenom ­tre­­nut­ku. Prateći...
više informacija »

Ponekad je januar usred leta


Ponekad je januar usred leta, putopisni roman Aleša Štegera, jednog od najznačajnijih i najprevođenijih savremenih slovenačkih pisaca,...
više informacija »