Snežana Milinković


Biblioteka:Italiana

Žanr:istorija književnosti

Format:14x21

Broj strana:184

ISBN:978-86-523-0402-8

Povez:Tvrdi


Cena:1.250 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:875


Književno-istorijska studija o izvorima i počecima italijanskog i evropskog romana u drugoj polovini XV i u prvoj polovini XVI veka.
Opisujući nastanak modernog romana, autorka se posebno bavi viteškim epom, ranim formama romana „na italijanski način“ i spevom Mahniti Orlando.
Pored Ariostovog Mahnitog Orlanda, Snežana Milinković svoju studiju posvećuje istraživanju Bojardovog Zaljubljivanja Orlanda i Pulčijevog Morgantea.
Od definicije „viteškog epa“, preko parodije kao književne i kulturne realnosti, gospi i vitezova, oružja i ljubavi koji ispunjavaju spevove italijanskih autora ovog doba, do „romana na italijanski način“.
Prva knjiga u novoj Arhipelagovoj ediciji Italiana.

O autoru

Snežana Milinković, književni istoričar i prevodilac. Magistrirala i doktorirala na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde i radi. Bavi se starijom italijanskom književnošću, periodom srednjega veka i humanizma i renesanse, kao i problemima žanra, novele i viteškog romana, i najznačajnijim autorima u ovim poljima, od Đ. Bokača do L. Ariosta i T. Tasa. Takođe se bavi i komparativnim izučavanjima i vezama između srpske i italijanske književnosti. Objavila je knjigu Preobražaji novele. Novela od V. Vrčevića do S. Matavulja i italijanska novelistička tradicija... više informacija »

Kritike

„Ne tako davno, kada su mislioci koji su odredili i naše današnje poimanje književnosti i kulture postavljali temelje modernosti, ovi su autori, na prvom mestu najveći među njima, L. Ariosto, poslužili i kao povod i kao način da se ta modernost, ujedno i pogled na istoriju, te i čoveka uopšte, pojme i odrede.“

Snežana Milinković

Za nastavak čitanja

Čitanje Italije 2: Izbor iz savremenog italijanskog eseja


Antologija savremenog italijanskog eseja. Pred čitaocima se nalaze eseji Alfonsa Berardinelija, Pjetra Bartola, Gracije Neri, Masima Montanarija,...
više informacija »

Roman na italijanski način


Književno-istorijska studija o izvorima i počecima italijanskog i evropskog romana u drugoj polovini XV i u prvoj polovini XVI veka. Opisujući...
više informacija »