Vesna Goldsvorti


Biblioteka:Element

Žanr:Pesme

Format:14x20

Broj strana:72

ISBN:978-86-523-0037-2

Povez:Broš


Cena:605 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:424 din.


Prva knjiga pesama Vesne Goldsvorti, autorke slavnih knjiga Izmišljanje Ruritanije i Černobiljske jagode, britanskog univerzitetskog profesora, pesnikinje koja se u London preselila sa nepunih dvadeset pet godina i tek stečenom diplomom Beogradskog univerziteta.
Solunski anđeo počinje i završava se istog makedonskog leta pre tridesetak godina, i kazuje uzbudljivu priču o jednoj nestaloj zemlji na Balkanu, ali i o tome kako se uči životu, ljubavi i pisanju poezije na novom jeziku. Pesme Vesne Goldsvorti su melanholične meditacije o izgubljenom svetu, duboko prožete čehovljevskim osećanjem prolaznosti, a istovremeno i pesme o svetu iznova nađenom, duhovite i često opore zdravice današnjem Londonu – rekama ljudi, tajnama skrivenim iza nizova fasada, u crkvama, džamijama i hramovima, i polupraznim restoranima u kasno poslepodne.
Pesme nastajale između dva vremena i između dve kulture, srpske i engleske, između Balkana i Britanije, Beograda i Londona.
Pesme koje očaravaju i potresaju, podsećaju i preispituju.
Pesme iznijansiranog jezika, lucidnog mišljenja i raskošne imaginacije.

Nagrada Robert Krošou
Tajmsov izbor najboljih pesničkih knjiga u 2011.

Solunski anđeo kreće se senovitim granicama na kojima se rane razdvajanja pretvaraju u ožiljke gubitaka. Evropski po senzibilitetu, elegični po tonu, ovi stihovi uvode jedan dobrodošli novi glas u englesku poeziju.”
Džon M. Kuci, dobitnik Nobelove nagrade za književnost

“Vesna Goldsvorti stupa u svet poezije kao već potpuno oformljeni pesnik. Njeni su stihovi zanosna meditacija, pisana spretno i s pouzdanjem. To je poezija kultivisana u najboljem smislu te reči, ukorenjena duboko u istoriju, poezija koja održava ravnotežu između ljubavi i gubitka.”
Gvinet Luis, Nacionalni pesnik Velsa

“Ove pesme su prelepe. One nose svu težinu istorije i ličnog iskustva, a pri tom se kreću s velikom jasnoćom i kontrolom. Izvanredno su precizne. Podsećaju na Kavafija.”
Džordž Sirtis, dobitnik Eliotove nagrade za poeziju

“Isto tako očarava Solunski anđeo za koga je Vesna Goldsvorti dobila nagradu “Robert Krošou”. Njena izuzetna prva zbirka istražuje putovanja geografskog, duhovnog i lingvističkog egzila na kojima ona, sa intenzivnom preciznošću putuje sa Balkana u ‘Srce Engleske, ma gde ono bilo’.”
Tajms

O autoru

Vesna (Bjelogrlić) Goldsvorti rođena je u Beogradu 1961. godine. U Beogradu je završila studije jugoslovenske i opšte književnosti i objavila prve stihove na srpskom jeziku. U Londonu živi od svoje dvadeset i četvrte godine. Magistrirala je i doktorirala na Londonskom univerzitetu kao stipendista Britanske akademije. Redovni je profesor engleske književnosti i kreativnog pisanja na Kingstonskom univerzitetu u Londonu. Vesna Goldsvorti provela je trinaest godina radeći u britanskom izdavaštvu i na Bi-Bi-Siju, gde i danas sarađuje kao scenarista, producent i voditelj. Među njenim... više informacija »

Za nastavak čitanja

Solunski anđeo


Prva knjiga pesama Vesne Goldsvorti, autorke slavnih knjiga Izmišljanje Ruritanije i Černobiljske jagode, britanskog univerzitetskog profesora,...
više informacija »