Beograd, 30. decembra 2014. – Arhipelag je u 2014. godini objavio preko pedeset novih i obnovljenih izdanja, osnovao dve nove edicije, pokrenuo program elektronskog izdavaštva i organizovao novo, do sada najuspešnije izdanje Beogradskog festivala evropske književnosti. Uprkos okolnostima koje nisu bile povoljne, pre svega, za čitaoce, Arhipelag je u toku 2014. organizovao čitav niz književnih i kulturnih događaja, uključujući i nekoliko gostovanja i srpskih turneja poznatih stranih pisaca. Među gostima Arhipelaga u 2014. bili su Terezija Mora, Drago Jančar, Marko Sosič, Amir Or, Renata Salecl, Suzana Tratnik, Roman Simić Bodrožić i Đerđ Serbhorvat. Objavljeno je i novo kolo edicije Sto slovenskih romana, najvećeg međunarodnog projekta u koji je u poslednje tri decenije uključena srpska književnost.
Objavljivanje Dela Danila Kiša u 10 knjiga, povodom 25 godina od smrti i 80 godina od piščevog rođenja, bio je ključni izdavački projekat kojim se Arhipelag bavio u godini na izmaku. Zahvaljujući ovom izdavačkom poduhvatu, pred čitaocima se ponovo nalazi celokupna Kišova fikcionalna književnost. U osam knjiga objavljena je Kišova proza. U devetoj knjizi nalaze se Kišove pesme i drama „Elektra“, a u završnoj knjizi ovog izdanja pozorišne i televizijske drame Danila Kiša, kao i dva njegova nerealizovana filmska scenarija koja se prvi put objavljuju u nekom izdanju piščevih izabranih ili sabranih dela. Arhipelag već godinama objavljuje Kišove knjige u Srbiji, a od ove godine postao je ekskluzivni izdavač Kišovih dela i za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.
U 2014. godini Arhipelag je pokrenuo i novu ediciju Kultura i istorija u kojoj je kao prva knjiga objavljeno kapitalno delo Veselina Kostića Britanija i Srbija: kontakti, veze i odnosi: 1700-1860.
U okviru ambicioznog programa elektronskog izdavaštva, pokrenutog pod nazivom e-Arhipelag, objavljeno je deset knjiga poznatih savremenih srpskih pisaca, dok će već u prvim mesecima 2015. godine biti objavljeno novih 20 knjiga. E-knjige u izdanju Arhipelaga dostupne su na nekoliko vodećih digitalnih marketa.
Arhipelag je objavio nove romane Lasla Blaškovića, Milete Prodanovića, Nemanje Rotara, Mladena Vurune i Nikole Moravčevića. Objavljena su i nova izdanja romana Vladimira Tasića Stakleni zid i Srđana V. Tešina Kuvarove kletve i druge gadosti.
Novim knjigama proze Uglješe Šajtinca, Nine Rabrenović i Milana Todorova, kao i provokativnom tematskom antologijom Četvrtasto mesto, u kojoj trideset i tri poznata pisca s prostora bivše Jugoslavije pišu o medijima i o tome kako ih danas treba čitati, Arhipelag je nastavio da istražuje i predstavlja savremenu priču. Arhipelag je objavio i nova izdanja najpoznatije i najprevođenije knjige priča Mihajla Pantića Ako je to ljubav, kao i nova izdanja knjiga priča Jelene Lengold U tri kod Kandinskog, Mihajla Pantića Hodanje po oblacima i Davida Albaharija Propuštena prilika.
Veliku pažnju čitalaca privukle su nove knjige eseja Vide Ognjenović Visoka voltaža i Mihajla Pantića Stan bez adrese.
Kada je reč o svetskoj književnosti, 2014. godinu obeležila su Arhipelagova izdanja novih romana Davida Grosmana i Majkla Kaningema, najvažnije romana Klaudija Magrisa Dunav, kao i romana francuske autorke Florans Noavil i vodećeg slovenačkog pisca Draga Jančara Te noći sam je video, za koji je ovaj autor nedavno dobio Nagradu za najbolju knjigu objavljenu na francuskom jeziku u 2014.
Arhipelag je objavio i Kraj kulture, testamentarnu knjigu Erika Hobsbauma, jednog od najvažnijih svetskih istoričara modernog doba. U poslednjim godinama svog života Hobsbaum je istrajno pisao poglavlja knjige o istoriji XX veka iz ugla odnosa kulture i politike i kulture i društva. Na drugoj strani, knjiga Ljubodraga Dimića Jugoslavija i Hladni rat je sveobuhvatno istraživanje uloge Jugoslavije i spoljne politike Josipa Broza Tita u velikim krizama Hladnog rata od 1944. i mađarske revolucije, preko Pokreta nesvrstanih i Čehoslovačke 1968, do hladnoratovskih izazova prve polovine sedamdesetih godina. O tome kako je pisana istoriografija u XX veku govori izvrsna sinteza Georga Igersa Istorijska nauka u 20. veku.
Veliku pažnju privukla je knjiga Renate Salecl Tiranija izbora u kojoj ova autorka svetskog glasa odgovara na pitanje da li u svakodnevici, u šoping centrima ili u politici umesto nas bira neko drugi.
Arhipelag je objavio drugi tom memoara Dragoljuba Mićunovića Život u nevremenu II u kome se autor bavi istorijom i politikom u devedesetim godinama.
U ekonomskoj ediciji objavljene su knjige Milka Štimca Akcionarstvo i demokratija i Gorana Nikolića Ekonomija krize.
Arhipelag je jedan od retkih domaćih izdavača koji objavljuju poeziju. Pred knjiga pesama Amira Ora, Živorada Nedeljkovića i Saše Jelenkovića, Arhipelag je u ediciji Element objavio prvi prevod slavne knjige Džejmsa Džojsa Kamerna muzika na srpski jezik.
Knjige Arhipelaga dobili su čitav niz domaćih i međunarodnih nagrada u 2014. godini, među kojima je i Evropska nagrada za književnost koju je dobio Uglješa Šajtinac za roman Sasvim skromni darovi.
Prava za strana izdanja knjiga srpskih pisaca Arhipelaga prodata su tokom 2014. u 14 zemalja.
– Ako želimo da radimo svoj posao, ne možemo se pozivati na okolnosti. Okolnosti je potrebno razumeti, ali one ne smeju da vas fasciniraju, niti za to postoje razlozi. Znamo kako je našim čitaocima i zato verujem da smo dužni da im u svom poslu ponudimo knjige i vrednosti koje prevazilaze postojeće prilike. Otuda smo tokom ove godine nastupali pod sloganom: Nije sve loše, dobre su knjige. Knjige će svakako biti dobre i u 2015. godini – kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, na kraju 2014. godine.