Beograd, 18. februara 2015. – Povodom 80 godina od rođenja Danila Kiša, Arhipelag organizuje multimedijalni program Danilo Kiš, 80 godina u petak 20. februara u sali Amerikana Doma omladine Beograda.
Arhipelag je ekskluzivni izdavač dela ovog pisca za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.
U prvom delu programa, koji počinje u 19 časova, Arhipelag priređuje razgovor: Danilo Kiš ili poslednje pribežište zdravog razuma. U ovom razgovoru učestvuju pisci i kritičari Mihajlo Pantić, Muharem Bazdulj i Gojko Božović. Moderator je književna kritičarka Tamara Krstić.
U drugom delu programa, koji počinje u 20 časova, publika će moći da prati projekciju najpoznatije TV drame Danila Kiša Noć i magla.
TV drama Noć i magla je prikazana na Radio televiziji Beograd u dva maha, januara i jula 1968. godine, kao i na Bledskom festivalu jugoslovenske TV-drame. Dramu je režirao Slavoljub Stevanović Ravasi, dok uloge tumače Miša Janketić, Ljiljana Krstić i Svetolik Nikačević.
TV dramu Noć i magla publika će moći da vidi prvi put posle više od 40 godina, a Arhipelag je prikazuje uz podršku i saglasnost RTS.
U godini u kojoj se navršava 80 godina od rođenja Danila Kiša Arhipelag je objavio Dela Danila Kiša u deset knjiga. U ovom izdanju, koje je priredila Mirjana Miočinović, objavljena je celokupna fikcijska književnost Danila Kiša, od priča i novela do romana, od pesama do pozorišnih i TV drama i filmskih scenarija. U ovom izdanju nalaze se rani romani Mansarda i Psalam 44, potom knjige iz porodičnog ciklusa: Rani jadi, Bašta, pepeo i Peščanik, tri knjige iz piščevog novelističkog ciklusa: Grobnica za Borisa Davidoviča, Enciklopedija mrtvih i posthumno objavljena knjiga Lauta i ožiljci, Pesme/Elektra i knjiga drama i filmskih scenarija Noć i magla.
Ranije je Arhipelag objavio Izabrane poetičke spise Danila Kiša u tri knjige koji obuhvataju Čas anatomije, Gorki talog iskustva, kao i Poslednje pribežište zdravog razuma, knjigu izabranih eseja u kojoj Kiš odgovara na pitanje: „Zašto pišem?“ i u kojoj kaže koja su dva ključna pitanja na kojima polažu ispit svi pisci XX veka.
Danilo Kiš je pisac koji ima ne samo tumače nego i čitaoce. I on svoje čitaoce neprestano stiče u novim generacijama. Upravo zato je neophodno da dela Danila Kiša stalno budu dostupna.
Knjige Danila Kiša, bolje od ma čega drugog, po­kazuju da sve nije književnost, ali da književnost može biti najbolji deo našeg iskustva. Delo Danila Kiša potvrđuje piščeve reči s početka osamdesetih o „veličanstvenom mehanizmu koji ne dozvoljava da se svet obesmisli, da reči izgube svoje značenje“.