Beograd, 12. juna 2014. – Izdavačka kuća Arhipelag objaviće Dela Danila Kiša u 10 knjiga do 22. februara 2015. godine, kada se navršava 80 godina od piščevog rođenja. Ovaj veliki izdavački poduhvat obuhvatiće celokupnu prozu ovog pisca, kao i njegove pesme, drame i filmske scenarije. Dela Danila Kiša u 10 knjiga priređuje Mirjana Miočinović.
U okviru Dela Danila Kiša u 10 knjiga biće objavljena celokupna Kišova proza od ranih romana Mansarda i Psalam 44, preko knjiga iz porodičnog ciklusa: kratkih priča iz knjige Rani jadi i romana Bašta, pepeo i Peščanik, do tri knjige iz piščevog novelističkog ciklusa: Grobnica za Borisa Davidoviča, Enciklopedija mrtvih i posthumno objavljene knjige Lauta i ožiljci.
Deveti tom u ovom izdanju Dela Danila Kiša predstavlja knjiga Pesme/Elektra u kojoj će se naći sabrane Kišove pesme i njegova najpoznatija drama Elektra.
Završni, deseti tom u Delima Danila Kiša čini knjiga Noć i magla u koju sačinjavaju piščeve drame i filmski scenariji. Pored TV drama „Noć i magla“, „Papagaj“ i „Drveni sanduk Tomasa Vulfa“ i pozorišne drame „Mehanički lavovi“, u knjizi Noć i magla biće objavljena i dva Kišova filmska scenarija pisana krajem sedamdesetih godina: „Končarevci“ i „Marin Držić Vidra“. Ova dva scenarija prvi put se objavljuju u okviru nekog izdanja dela Danila Kiša.
Arhipelag će sukcesivno objavljivati Dela Danila Kiša u 10 knjiga, a najveći deo ovog izdanja biće objavljen do Sajma knjiga u Beogradu. Arhipelag je upravo objavio roman Psalam 44 kao prvu knjigu iz ove serije Dela Danila Kiša. Zajedno s Mansardom, Psalam 44 je prvi roman Danila Kiša. Psalam 44 je velika povest o logorima Drugog svetskog rata i uzbudljiva priča o objavi istorije u običnom životu i o ljudskoj sudbini u vremenima istorije. Iz ove knjige, kao nekog stvaralačkog nukleusa, proistekla su druga velika dela ovog modernog klasika srpske književnosti: Peščanik, Grobnica za Borisa Davidoviča i Enciklopedija mrtvih.
Pre tri godine Arhipelag je objavio Izabrana dela Danila Kiša u 7 knjiga. Arhipelag je objavio i Izabrane poetičke spise Danila Kiša u 3 knjige koji su obuhvatili Čas anatomije, sabrane intervjue u knjizi Gorki talog iskustva i izabrane eseje u knjizi Poslednje pribežište zdravog razuma koju je priredio Gojko Božović.
Arhipelag je sa naslednicima autorskih prava Danila Kiša upravo potpisao ekskluzivni ugovor o objavljivanju i distribuciji dela ovog pisca na teritoriji Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
– Objavljivanje dela nekog pisca klasične vrednosti predstavlja najveći izazov za profesionalno izdavaštvo. Možda pogotovu u ovom trenutku kada knjige vrhunske savremene i klasične književnosti nisu dovoljno vidljive i kada su njihovo mesto preuzele knjige u kojima ne postoji nikakva ideja vrednosti, stila ili umetničke lepote. Otuda Arhipelag sa posebnom pažnjom priprema Dela Danila Kiša u 10 knjiga, jer u tome vidimo profesionalno i čitalačko zadovoljstvo i izazov. Sa naslednicima autorskih prava Danila Kiša dogovorili smo se da ubuduće Kišova dela u našem izdanju budu dostupna ne samo u Srbiji nego i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Danilo Kiš je pisac koji ima ne samo tumače nego i čitaoce. I on svoje čitaoce neprestano stiče u novim generacijama. Upravo zato je neophodno da dela Danila Kiša stalno budu dostupna – kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.