Beograd, 14. jula 2014. – Druga knjiga memoara Dragoljuba Mićunovića Život u nevremenu II, koja govori o periodu od osnivanja Demokratske stranke u februaru 1990. do formiranja Vlade Zorana Đinđića početkom 2001. godine, upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga.
Predstavljajući u knjizi Život u nevremenu II savremenu istoriju i politiku uživo, Dragoljub Mićunović daje novi pogled, polemička viđenja i uzbudljiva svedočenja o politici, društvu i ključnim akterima u Srbiji u poslednjoj deceniji XX veka.
Mićunovićevi memoari su prvorazredno svedočanstvo iz prve ruke i iz najveće moguće blizine o politici na sceni i politici iza scene. U prvom delu knjige autori govori o nastanku političkih stranaka u Srbiji početkom devedesetih, o krizi i raspadu Jugoslavije, o generalima koji su hteli da budu političari i o političarima koji su hteli da budu generali, o diplomatiji i međunarodnim pregovorima.
Sa posebnom snagom i uzbudljivošću prikazani su ratovi za jugoslovensko nasleđe, kosovska drama i bombardovanje, kao i politički sukobi i dugogodišnja borba protiv Miloševića.
Čitaoce memoara Dragoljuba Mićunovića sasvim sigurno se naročito zanimati sasvim nova slika 9. marta 1991. godine, istorija odnosa sa Zoranom Đinđićem i priča o jednom “dubinskom razgovoru” sa Đinđićem, istorija nastanka DOS-a ili pak odgovor na pitanje: Šta se zaista dogodilo 5. oktobra 2000?
U knjizi Život u nevremenu II opisani su i brojni susreti i razgovori sa stranim državnicima i političarima kao što su Butros Butros Gali, Lorens Iglberger, Voren Zimerman, Boris Jeljcin, Konstantin Micotakis, Hans Ditrih Genšer, lord Piter Karington, Havijer Solana, Sajrus Vens, Ričard Gepart, Bob Dol, Tadeuš Mazovjecki, Želju Želev, Kiro Gligorov, Alija Izetbetović, Adil Zulfikarpašić.
Susreti i razgovori sa Zoranom Đinđićem, Slobodanom Miloševićem, Dobricom Ćosićem, Milovanom Đilasom, Dragoslavom Avramovićem, Antom Markovićem, Veljkom Kadijevićem, Stipom Mesićem, Fehmijem Aganijem, Mahmutom Bakalijem, Radovanom Karadžićem, Vojislavom Koštunicom, Vukom Draškovićem, Milanom Panićem, patrijarhom Pavlom predstavljaju neke od najuzbudljivijih stranica ove knjige.
Mićunović opisuje i prijateljstva i razgovore sa Ljubomirom Tadićem, Borislavom Pekićem, Desimirom Tošićem, Milanom Galetom Muškatirovićem, Stevanom Raičkovićem, Svetom Stojanovićem, Slobodanom Vučkovićem ili Vidom Ognjenović.
Arhipelag je prošle jeseni objavio prvu knjigu memoara Dragoljuba Mićunovića koja obuhvata ljude i događaje od početka tridesetih do početka 1990. godine. Ova knjiga izazvala je ogromno interesovanje javnosti.
U trećem tomu memoara, koji upravo piše, Mićunović će opisati političke i društvene događaje u Srbiji u poslednjih petnaest godina.
Prvi i drugi tom memoara Dragoljuba Mićunovića Život u nevremenu može da se kupi u svim boljim knjižarama u zemlji, u Klubu čitalaca Arhipelag, kao i posredstvom sajta www.arhipelag.rs