Jelena Lengold, ekskluzivni autor Arhipelaga, ovogodišnji je dobitnik Evropske nagrade za književnost, nagrade koju dodeljuje Evropska unija, upravo je saopštila Evropska komisija.
Evropska nagrada za književnost dodeljena je Jeleni Lengold za knjigu priča Vašarski mađioničar. Za ovu knjigu, objavljenu u izdanju Arhipelaga, Jelena Lengold je dobila Bazarovu nagradu „Žensko pero“, nagradu „Biljana Jovanović“ i nagradu „Zlatni Hit liber“. Ova knjiga Jelene Lengold je doživela već dva izdanja na srpskom jeziku, a pre nekoliko meseci prevedena je i na bugarski. Priče iz ove knjige prevedene su na više jezika i zastupljene u nekoliko antologija savremene priče.
Knjiga priča Jelene Lengold Vašarski mađioničar donosi priče o ljubavi i žudnji, o gradu i erotici, o svakodnevici i strasti. Pisane s velikom književnom snagom, ove priče su autentično svedočanstvo o intimi i svakodnevici, o čudima ljubavi i o svakodnevnim epifanijama. Priče Jelene Lengold jesu književnost prekoračenja, književnost koja prevazilazi sve tabue i govori otvoreno i strasno, kakve su i teme ove knjige retke u savremenoj srpskoj književnosti. U pričama Jelene Lengold progovaraju svetlosti i senke svakodnevice i intime, veliki i mali obredi privatnosti i ljubavi. Zahvaljujući istančanoj psihologiji, u pričama iz knjige Vašarski mađioničar nalaze se neki od najboljih ženskih i muških likova novije srpske književnosti. Vašarski mađioničar je jedna od najboljih knjiga priča u savremenoj srpskoj književnosti.
Evropska nagrada za književnost sastoji se iz povelje i novčanog iznosa od 5.000 evra. Nagrađena knjiga laureata biće prevedena na druge evropske jezike.
Evropska nagrada za književnost osnovana je 2009. godine kao podrška predstavljanju, prevođenju i objavljivanju savremene evropske književnosti.  Svake godine Evropsku nagradu za književnost bude dobije deset autora iz različitih evropskih zemalja. Dodelu Evropske nagrade za književnost organizuju Udruženje evropskih knjižara, Savet evropskih književnika i Federacija evropskih izdavača, uz podršku Evropske komisije.
U izboru za Evropsku nagradu za književnost učestvuje 36 zemalja koje učestvuju u evropskom programu za kulturu (27 zemalja Evropske unije, Srbija, Crna Gora, Makedonija, BiH, Hrvatska, Island, Lihtenštajn, Norveška i Turska).