Beograd, 8. oktobra 2014. – Uglješa Šajtinac, ekskluzivni autor Arhipelaga, ovogodišnji je dobitnik Evropske na­grade za književnost, nagrade koju dodeljuje Evropska unija, upravo je saopštila Evropska komisija na pres konferenciji na Sajmu knjiga u Franfurtu.
Evropska nagrada za književnost dodeljena je Uglješi Šajtincu za roman Sasvim skromni darovi. Za ovu knjigu, objavljenu u izdanju Arhipelaga, Uglješa Šajtinac je dobio Vitalovu nagradu za knjigu godine i Nagradu „Bora Stanković“ za najbolju proznu knjigu godine.
– Evropska nagrada za književnost zatekla me je dobrano udaljenog od njenog povoda. Mislio sam, naivno, da je već sve što je imalo da se desi sa romanom Sasvim skromnim darovi davno prošlo. Ali mi je drago da me ta knjiga i dalje iznenađuje i da je stalno na putu do čitalaca. Na to što sada sledi ljubazno sam informisan od dobitnice iste nagrade od pre nekoliko leta Jelene Lengold. Mogući prevodi, kokteli i prijemi. Dobro za knjigu, lepo za književnost. Neka se spremi sledeći dobitnik ove nagrade iz naše književnosti jer reč je o više od dvadeset zemalja koje će prisustvom nagrađenih pisaca biti u fokusu ove nagrade. Hvala onima koji su predlagali i birali. Drago mi je da sam imao priliku da putujem na Sajam knjiga u Frankfurt na proglašenje Evropske nagrade za književnost – rekao je Uglješa Šajtinac u ekskluzivnoj izjavi, odmah posle svečanog proglašenja dobitnika Evropske nagrade za književnost, koju je medijima prosledio posredstvom svog izdavača Arhipelaga.
Ova knjiga Uglješe Šajtinca doživela je već dva izdanja na srpskom jeziku. Trenutno je u štampi treće izdanje romana Sasvim skromni darovi. Arhipelag je objavio i elektronsko izdanje ovog romana.
Pre pola godine roman Sasvim skromni darovi objavljen je i na bugarskom jeziku, a za izdanje ovog romana zainteresovani su izdavači iz nekoliko evropskih zemalja.
Sasvim skromni darovi su izuzetan epistolarni roman u kome dva brata razmenjuju e-mailove u kojima svedoče o svojoj američkoj i srpskoj, njujorškoj i banatskoj svakodnevici. Odavno nismo imali roman u kome se s tolikom snagom, energijom i autentičnom emocijom govori o neposredno proživljenom savremenom iskustvu. Napisan kao roman o Banatu i Njujorku, ovaj porodični roman kroz sudbinska iskušenja pripadnika jedne obične porodice na uzbudljiv način govori o najizazovnijim društvenim pitanjima našeg vremena. Uglješa Šajtinac, jedan od vodećih pisaca u novoj generaciji savremene srpske književnosti, autor čuvene drame Hadersfild, napisao je potresnu i provokativnu hroniku naših dana, knjigu u čijim pismima sa autentičnom snagom progovara poslednja decenija naših života.
Evropska nagrada za književnost sastoji se iz povelje i novčanog iznosa od 5.000 evra. Nagrađena knjiga laureata biće prevedena na druge evropske jezike.
Evropska nagrada za književnost biće uručena 18. novembra 2011. godine u Briselu na svečanoj ceremoniji u Koncert Noblu, u prisustvu evropskog komesara za obrazovanje i kulturu i članova Evropskog parlamenta.
Evropska nagrada za književnost osnovana je 2009. godine kao podrška predstavljanju, prevođenju i objavljivanju savremene evropske književnosti. Svake godine Evropsku nagradu za književnost bude dobije deset autora iz različitih evropskih zemalja.
Dodelu Evropske nagrade za književnost organizuju Udruženje evropskih knjižara, Savet evropskih književnika i Federacija evropskih izdavača, uz podršku Evropske komisije.
U izboru za Evropsku nagradu za književnost učestvuje 36 zemalja koje učestvuju u evropskom programu za kulturu (27 zemalja Evropske unije, Srbija, Crna Gora, Makedonija, BiH, Hrvatska, Island, Lihtenštajn, Norveška i Turska).
Od srpskih pisaca Evropsku nagradu za književnost do sada je dobila Jelena Lengold za knjigu priča Vašarski mađioničar 2011. godine.
Arhipelag, ekskluzivni izdavač knjiga Uglješe Šajtinca, upravo je objavio novu knjigu priča ovog autora Banatorijum.