Jelena Lengold, ovogodišnja dobitnica Evropske nagrade za književnost za knjigu priča Vašarski mađioničar, objavljenu u izdanju Arhipelaga, povodom dobijanja ove velike nagrade dala je posredstvom svog izdavača ekskluzivnu prvu izjavu za javnost sa Sajma knjiga u Frankfurtu, gde se trenutno nalazi:
– Veoma sam ponosna da sam prvi pisac iz Srbije koji dobija ovu nagradu. Nadam se da će Evropska nagrada za književnost pomoći da se moja knjiga priča Vašarski mađioničar prevede na nekoliko jezika. Ovo je veliko priznanje, i ja sam zahvalna svima koji su pročitali moju knjigu do sada, svima koji su je prepoznali kao sebi blisku ili kao književno značajno. Mene su uvek zanimali moji čitaoci, nadam se da će posle ove nagrade moja knjiga doći i do čitalaca koji me do sada nisu čitali.
Arhipelag,
ekskluzivni izdavač knjiga Jelene Lengold, upravo je objavio novo izdanje njenog romana Baltimor, a ovih dana iz štampe će se pojaviti i njena knjiga pesama Bunar teških reči, napisana dvadeset godina posle nastanka prethodne pesničke knjige ove autorke. Ranije je Arhipelag, pored nagrađene knjige Vašarski mađioničar, objavio i knjigu izabranih priča Jelene Lengold Pretesteriši me.