Jelena Lengold sinoć je uručena Evropska nagrada za književnost na svečanoj ceremoniji koja je priređena u organizaciji Evropske komisije u hotelu Plaza u Briselu.
Evropsku nagradu za književnost Jeleni Lengold uručila je Androula Vasiliou, evropski komesar za kulturu i obrazovanje.
– Ja sam najviše zahvalna junacima svojih knjiga jer su me sve ove godine vodili tim mojim putem. Iako neki tvrde da oni ne postoje, ja ih večeras osećam kraj sebe. I osećam da su srećni i ponosni na mene, iako sam neke od njih čak i ubila – rekla je Jelena Lengold u govoru na svečanom uručenju Evropske nagrade za književnost.
Govoreći o svojoj knjizi Vašarski mađioničar i o poetici svoje proze, Jelena Lengold je naglasila:
– Pripovedanje o patnji ili samoći najveći je tabu zato što je imperativ savremenog društva da budete u vrhunskoj formi, da budete srećni, pozitivni, ambiciozni i stalno raspoloženi. Jedino što je istinski tabu je da priznate da ne želite to, da nemate ambiciju, da ne želite da napredujete. Čini mi se da je to najveći tabu savremenog društva, najveća zabrana.
Evropsku nagradu za književnost Jelena Lengold je dobila za knjigu priča Vašarski mađioničar koju je Arhipelag već objavio u dva izdanja.
Svečanosti je prisustvovalo više od tri stotine uglednih zvanica iz cele Evrope, među kojima i holandska princeza Lorentin, poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, poljski ministar kulture Bogdan Zdrojevski i mnoge druge ličnosti iz oblasti kulture, književnosti i politike.
Evropska nagrada za književnost osnovana je 2009. kao podrška predstavljanju, prevođenju i objavljivanju savremene evropske književnosti. Jelena Lengold je prvi autor iz Srbije koji je dobitnik ove velike nagrade.
Vest o ovogodišnjoj Evropskoj nagradi za književnost saopštena je prvog dana Sajma knjiga u Frankfurtu, posle čega je usledilo veliko interesovanje niza evropskih izdavača za objavljivanje ove knjige Jelene Lengold. Njen ekskluzivni izdavač Arhipelag trenutno pregovara sa izdavačima iz devet evropskih zemalja o pravima za prevođenje i objavljivanje knjige Vašarski mađioničar.
Tokom boravka u Briselu Jelena Lengold je dala veliki broj intervjua medijima iz različitih evropskih zemalja.