Atelje 212 obeležio je večeras Svetski dan pozorišta na nesvakidašnji način – „gostovanjem“ nove knjige priča Mihajla Pantića Hodanje po oblacima na Sceni „Petar Kralj“.
Upravnica Ateljea 212, dramaturg i književnica Ivana Dimić, pokazala je da se može ispuniti pozorišni auditorijum inventivnim predstavljanjem knjige, jer u dvorani „Petar Kralj“ večeras nije bilo praznih sedišta, a deo publike je morao da stoji.
O knjizi Hodanje po oblacima govorili su bliski prijatelji autora, pozorišni kritičar Branka Krilović, domaćica večeri Ivana Dimić i rok novinar, kritičar i publicista Peca Popović.
U publici je bilo dosta kolega pisaca, kao i izdavač i urednik Arhipelaga Gojko Božović koji je objavio Pantićevu novu knjigu.
Dramski umetnik Tihomir Stanić pretvorio je čitanje odlomaka iz knjige u sjajnu glumačku improvizaciju, ravnu izvođenju monodrame. Pisac je pružio priliku publici da uživa u njegovoj interpretaciji sopstvene proze.
Krilovićeva je ponudila veoma poetično i nadahnuto objašnjenje zašto uživa dok čita Pantićeve priče u kojima je ovekovečio Novi Beograd. Za nju su svi toponimi o kojima piše bliski i dragi, a priče o žiteljima su tople, prepoznatljive.
Pantić je za Krilovićevu utemeljivač mita o Novom Beogradu, a iznenadio ju je veštinom kojom je u nekim pričama iz nove zbirke „emigrirao“ u ženski rod, preuzimajući ulogu naratorke.
Kao rok novinar, Popović se ogradio da se ne razume u književnost, ali da kao čitalac prepoznaje dobre priče po tome što između redova čuje muziku i u takve je ubrojio Pantićeve.
On je uveren da niko nije lepše pisao o svom najužem urbanom zavičaju od Pantića i da je njegovom zaslugom i Novi Beograd dobio svoje mesto na literarnoj karti Beograda.
Pošto se predstavila kao Pantićeva prijateljica koju je on u nekim ranijim pricama nazvao „Cica koja misli da Novi Beograd ne postoji“, Ivana Dimić je preko izabranih citata „prelistala“ celu zbirku i tako na najbolji način ilustrovala kako su priče podeljene u tri grupe: o ljubavi i odnosima među polovima, o urbanoj svakodnevici i o novobeogradskim marginalcima, luzerima, oriđinalima, božijim ljudima.
„Posle ove knjige počinjem da mislim da Novi Beograd ipak postoji“, zaključila je Dimićeva, a publika je imala priliku da se uveri da predstavljanje nove knjige može da postane atraktivni kulturni događaj.

BEOGRAD, 27. marta (Tanjug)