Beograd, 14. maja 2017. – Nina Jaržekov, poznata francuska književnica čiji je roman Dvojno državljanstvo prošle godine dobio Nagradu „Flor“, boravi ove nedelje u Beogradu i Srbiji.
Tokom boravka u Srbiji, gde je gost Molijerovih dana, Francuskog instituta i Arhipelaga, koji će do Sajma knjiga u Beogradu objaviti njen nagrađeni roman Dvojno državljanstvo, Nina Jaržekov će imati susrete sa čitaocima u Beogradu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Nišu, Kragujevcu i Subotici.
Roman Dvojno državljanstvo, koji je proteklih meseci izazvao veliko interesovanje francuske javnosti, objavljen je na francuskom u septembru 2016. godine. Prava za srpsko izdanje knjige otkupio je Arhipelag. Knjiga će na srpskom jeziku biti objavljena u izdanju Arhipelaga u oktobru 2017. godine u prevodu Katarine Trajković. Srpsko izdanje romana Dvojno državljanstvo u Arhipelagu biće prvo svetsko izdanje ove knjige izvan Francuske.
Dvojno državljanstvo je priča o ženi koja pati od amnezije a obrela se na aerodromu i ima dva pasoša, dve kulture, dva jezika. Junakinja romana budi se na pariskom aerodromu. Ne zna ko je, ni kuda ide. Ima dva pasoša u torbi. Istovremeno se oseća kao da nosi sjajnu krunu i kao da je ukradeni automobil. Zna napamet sve pesme Enrika Masijasa. Junakinja romana je obična devojka. Šta ona, međutim, može da uradi u ovakvoj situaciji? Kako može usred ove amnezije da osmisli sopstveni život? Možda da ga ponovi? Ili je ona, u stvari, u malo godina živela dva života, svaki ponaosob, dok je nosila jedan od dva svoja pasoša?
Kao što i sam naslov romana upućuje, ovo je ključna tema novog romana Nine Jaržekov: kako se nositi sa dve kulture, sa dva jezika, sa dva senzibiliteta, kako, u stvari, voditi dvostruki život? Ili, s druge strane, kako podržati zemlju u kojoj živimo kada se ona, po svemu sudeći, sprema da usvoji Zakon o zabrani dvojnog državljanstva?
Književni programi Nine Jaržekov počinju u ponedeljak, 15. maja, kada u Biblioteci Matice srpske u Novom Sadu, s početkom u 18 časova, zajedno s francuskim piscima Natašom Apana i Sedrikom Gra, učestvuje u razgovoru „Identiteti u pokretu“ čiji je moderator dr Pavle Sekeruš.
Sledećeg dana, 16. maja, Nina Jaržekov učestvuje u susretu francuskih i srpskih pisaca u Srpskom PEN centru, da bi u 18 časova u Francuskom institutu u Beogradu imala zajedničko čitanje sa Filipom Klodelom, Sedrikom Gra i Natašom Apana.
Nina Jaržekov u sredu 17. maja najpre ima radionicu kolektivnog pisanja sa učenicima Treće beogradske gimnazije, dok uveče u Subotici, u Klein House social bar & art gallery, u 18 časova, učestvuje u programu „Ukršteni pogledi“ zajedno sa Sedrikom Gra. Razgovor moderiraju An-Loren Viguru i Katarina Trajković.
Narednog dana, u četvrtak 18. maja, Nina Jaržekov ima književni razgovor sa studentima i profesorima Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. U razgovoru učestvuju i Katarina Melić i Gojko Božović.
Istog dana, u Francuskom institutu u Beogradu, s početkom u 18 časova, održaće se književno veče Nine Jaržekov na Molijerovim danima. Pored autorke, na književnoj večeri učestvuju: Gojko Božović, Katarina Trajković i Nađa Đurić.
Književni razgovor Nine Jaržekov u Nišu održaće se u petak 18. maja s početkom u 18 časova na Filozofsklom fakultetu. Sagovornici Nine Jaržekov su Gojko Božović, Katarina Trajković i Nermin Vučelj.
Nina Jaržekov je francuska književnica mađarskog porekla. Pored toga što je pisac, ona je sociolog i prevodilac.
Doktorirala je iz oblasti sociologije prava. Predaje na univerzitetu. Pruža i obuku za socijalne radnike koji rade s porodicama u teškoćama. Takođe je francuski-mađarski i mađarski-francuski prevodilac tekstova iz sudske administracije.
Dobitnik je „Mission Stendhal“ (2012), stipendije francuskog Nacionalnog centra za knjigu (2013), kao i Nagrade „Flor“ za roman Dvojno državljanstvo (2016).
Pored romana Dvojno državljanstvo (2016), Nina Jaržekov je objavila romane Bićete moji svedoci (2011) i Ubiti Katrin (2009). Objavila je desetine tekstova u novinama i časopisima. Nina Jaržekov živi u Parizu.