Gojko Božović, osnivač i glavni urednik Arhipelaga, predstavio je na konferenciji za štampu izdavački plan Arhipelaga do kraja ove godine i podsetio na glavne aktivnosti ove izdavačke kuće između dva Sajma knjiga u Beogradu.
– Kada je reč o knjigama, ovo je najbolja godina Arhipelaga. Ovo je peta godina od osnivanja Arhipelaga i šesti Sajam knjiga u Beogradu na kome učestvujemo. Između dva Sajma knjiga Arhipelag je objavio 42 nove knjige i ponovljena izdanja naših knjiga iz ranijih godina. Od broja knjiga nama je uvek važniji njihov značaj. Jako nam je važno što, pri tome, knjige koje smo objavili u ovoj godini imaju odličan odjek među čitaocima. Arhipelag je proteklih meseci objavio Izabrana dela Danila Kiša u sedam knjiga, praktično celokupnu Kišovu prozu, što je veliki izdavački poduhvat i najveća izdavačka celina koju smo do sada ostvarili. Ako se ne varam, to će biti jedno od retkih zaokruženih izdanja izabranih ili sabranih dela na predstojećem Beogradskom sajmu knjiga. U ovoj godini mi smo pokrenuli dve nove biblioteke. Pored Izabranih dela Danila Kiša, tu je i biblioteka Premijere, u kojoj ćemo objavljivati drame domaćih i stranih pisaca. Vrlo sam zadovoljan početkom te edicije. Prva knjiga donosi dve pozne drame nobelovca Harolda Pintera, a u sledećoj će se naći izabrane drame Edvarda Bonda, još jednog modernog klasika. Upravo sada objavljujemo novo kolo edicije Sto slovenskih romana, iznova se potvrđujući kao najaktivniji nacionalni izdavač ove edicije, sada i u ulozi njenog koordinatora na međunarodnom nivou. Sada pokrećemo još jedan međunarodni projekat, Slovenska priča, ediciju sastavljenu od deset antologija savremene slovenske pripovetke. To je autorski projekat Arhipelaga na kome će sarađivati još deset izdavača iz deset zemalja, a on će početi da se realizuje tokom 2012. godine. U ovoj godini Arhipelag je organizovao i gostovanja deset poznatih stranih pisaca u Beogradu i drugim gradovime Srbije, pri čemu su ta gostovanja, po oceni javnosti, bili prvorazredni kulturni događaji. Među tim piscima nalaze se i David Grosman, Čarls Simić, Džon Ralston Sol, Đerđ Konrad, Andrej Bitov, Drago Jančar ili Aleksej Slapovski. Nedavno smo postavili novu verziju našeg sajta www.arhipelag.rs i u okviru njega novo izdanje online magazina za književnost i kulturu Arhipelag magazin, i prezadovoljni smo prvim rezultatima – kazao je Gojko Božović.
Govoreći o novim knjigama, Božović je posebno naglasio da je reč o vrhunskim delima savremene književnosti i istoriografije.
– Od nas se očekuje da iz godine u godinu objavljujemo neke od najboljih savremenih svetskih pisaca. Verujem da smo to očekivanje u potpunosti ispunili ove godine. Ali ova godina je i veliki trenutak dve naše edicije. Jedno je edicija poezije Element, mi smo jedan od retkih izdavača poezije i to činimo uporno, nasuprot svim ekonomskim razlozima, a ove godine imamo ediciju kakva se može sklopiti samo jednom u nekoliko godina. Tu su poslednja knjiga pesama Novice Tadića, nova knjiga pesama Jelene Lengold i knjiga izabranih pesama Adama Zagajevskog. Drugo je naša edicije istoriografije Srbije i Evrope XX veka u kojoj smo objavili nekoliko kapitalnih knjiga.
Arhipelag je upravo objavio izvrsnu knjigu Sasvim skromni darovi, novi roman Uglješe Šajtinca, jednog od vodećih pisaca u novoj generaciji savremene srpske književnosti.
Do Sajma knjiga biće objavljeno i nova izdanja romana Jelene Lengold Baltimor, Vladislava Bajca Druid iz Sindiduna, kao i novi roman Nikole Moravčevića Poslednji despot, istorijski roman o despotu Đurđu Brankoviću i Srbiji XV veka.
Mislim da će čitaoce veoma zanimati novi roman Majkla Kaningema Dok ne padne noć. To je izvrsna knjiga o svakodnevici, ljubavi i strasti, jedna od najboljih knjiga koje sam pročitao u poslednjih nekoliko godina. Za nekoliko dana biće objavljen odličan roman Dok vetar zviždi kroz kranove Lidije Žorž, koja će biti naš gost na Sajmu knjiga u Beogradu, kao i romani Petera Esterhazija Pomoćni glagoli srca, Olge Slavnikove Laka glava, Sejsa Noteboma Sledeća priča. Upravo je objavljena knjiga poznih drama nobelovca Harolda Pintera Novi svetski poredak.
U novom kolu edicije Sto slovenskih romana pojavljuju se romani Antona Balaža Logor posrnulih žena, Dmitrija Bikova Evakuator, Aleša Čara Igra anđela i šišmiša, Dragog Mihajlovskog Dijakova smrt, Stanislava Rakuša Nenapisani roman, Marka Sosiča Balerina, balerina.
U štampi je i najznačajnija knjiga proze modernog klasika Leonarda Šaše, knjiga novela Rođaci sa Sicilije, kao i knjiga priča Ratka Dangubića Pola ikone.
Veoma su značajne dve knjige iz književne istorije. Tihomir Brajović je u knjizi Fikcija i moć dao jedno sasvim novo tumačenje književnosti Ive Andrića, prfedstavljajujći piščevu subverzivnu imaginaciju i etos političnosti u njegovoj prozi. Snežana Milinković je napisala Dekameron: Knjiga o ljubavi, prvu književno-istorijsku studiju na srpskom jeziku o Đovaniju Bokaču i Dekameronu.
U ediciji istoriografije objavili smo nekoliko kapitalnih knjiga, među kojima je Mračni kontinent, istorija Evrope u XX veku Marka Mazovera, ili Jugoslavija, Albanija i velike sile Aleksandra Životića, a njima će se uskoro pridružiti obimno istoriografsko istraživanje Rokenrol u Jugoslaviji Aleksandra Rakovića – istakao je Božović.