Herceg Novi, 25. jula 2014. – Godišnje doba, knjiga pesama Tomaža Šalamuna, jednog od vodećih svetskih pesnika, aktuelnog dobitnika Njegoševe nagrade za književnost, predstavljena je u književnom programu Međunarodnog sajma knjiga Trg od knjige u Herceg Novom.
Publika je čula jedan izbor iz Šalamunove poezije o kojoj je govorio Gojko Božović.
– Nove Šalamunove pesme, u izvrsnom prevodu Milana Đorđevića, otkrivaju uzbudljiv svet jezičkih i kombinatoričkih igara, lucidnih uvida i poetičkih istraživanja. U knjizi Godišnje doba pokazuje se Šalamun kakvog znamo i Šalamun kakvim se otkriva prvi put u ovoj knjizi. Poznat kao pesnik koji je neprestano okrenut istraživanju jezika, pesničkog govora, strukture i oblika pesme, njenih mogućnosti i njene moderne misije, Šalamun, na tragu svog neoavangardnog iskustva, ostaje izazovna mogućnost modernog svetskog pesništva. Šalamunova poezija je nesvakidašnja po otkrićima koja objavljuje, iznenađujuća po jezičkim i poetičkim istraživanjima za koja se odlučuje, vrtoglavo uzbudljiva po sugestivnim slutnjama koje se javljaju pred očima čitaoca – rekao je Gojko Božović.
Govoreći o Šalamunu kao pesniku pesništva i o njegovom uticaju, Božović je kazao:
– Šalamun je neobično podsticajan pesnik, sa ogromnim uticajem na savremene pesnike. Ali ništa manji nije ni njegov uticaj na čitaoce. Njegove pesme mnogo podrazumevaju, ali i mnogo kazuju. U tom međuprostoru otvara se velika, šalamunovska sloboda jezičke i pesničke igre za njegove čitaoce.
Srpsko izdanje knjige Godišnje doba objavljeno je u izdanju Arhipelaga u ediciji Element.
Poznat kao konceptualni umetnik, Šalamun (1941) je jedan od najvažnijih neoavangardnih umetnika u Istočnoj i Srednjoj Evropi. Knjige pesama Tomaža Šalamuna prevedene su na više od dvadeset jezika. Dobitnik je mnogih književnih nagrada, od kojih su najvažnije: Prešernova nagrada, Jenkova nagrada, Evropska nagrada za poeziju grada Minstera, Nagrada Altamarea, Zlatni venac Struških večeri poezije, Njegoševa nagrada.