Knjiga Javno-privatno partnerstvo Slađane Sredojević biće predstavljena u sredu 5. decembra sa početkom u 11 časova u sali Gradske uprave u Šapcu (Gospodar Jevremova 6, V sprat).
O knjizi Javno-privatno partnerstvo govoriće Gojko Božović, glavni urednik Izdavačke kuće Arhipelag.
Slađana Sredojević, savetnik u Udruženju banaka Srbije i analitičar za oblast javno-privatnog partnerstva, predstaviće u svom predavanju koncept ovog ekonomskog modela, savremene trendove u primeni modela u Evropskoj uniji, kao i mogućnosti za primenu javno-privatnog partnerstva u Srbiji. Posebnu pažnju autorka će posvetiti značaju javno-privatnog partnerstva za lokalne samouprave.
Na tribini učestvuje i Slađana Grujić, sekretar Odbora za lokalni ekonomski razvoj Stalne konferencije gradova i opština, koja će govoriti o podršci SKGO lokalnoj samopuravi u primeni javno-privatnog partnerstva.
Na kraju tribine predviđen je razgovor sa učesnicima.
Tribinu na kojoj će biti predstavljena knjiga Javno-privatno partnerstvo Slađane Sredojević organizuje Gradska uprava Grada Šapca.
Javno-privatno partnerstvo je prva monografija na srpskom jeziku posvećena ovom važnom pitanju. Javno-privatno partnerstvo je jedna od najaktuelnijih tema u našem društvu i ekonomiji.
Knjiga Javno-privatno partnerstvo pokazuje najbolje primere i najodrživije modele primene javno-privatnog partnerstva u rešavanju infrastrukturnih, komunalnih i drugih sistemskih pitanja s kojima se suočavaju lokalne samouprave.
Knjiga je nastala kao rezultat višegodišnjih naučnih istraživanja i istraživanja konkretnih primera primene javno-privatnog partnerstva u praksi u Zapadnoj i Jugoistočnoj Evropi.
Na temelju teorijskih modela i iskustava potvrđenih u praksi, autorka podrobno definiše pojam javno-privatnog partnerstva, predstavlja njegovu istoriju i daje niz detaljnih studija slučaja, od kojih se većina odnosi na primenu modela javno-privatnog partnerstva u zemljama Istočne Evrope.
U knjizi su detaljno opisani najvažniji elementi koncepta, njegova evolucija u finansiranju infrastrukture i naročito bitni elementi ovog koncepta u zemljama Evropske unije.
Suočavajući teorijski model sa iskustvima praktične primene, kako na Zapadu, tako i u zemljama u tranziciji, dr Slađana G. Sredojević je napisala metodološki i istraživački utemeljenu knjigu koja je od velikog značaja ne samo za našu ekonomsku zajednicu i za menadžere u javnim i privatnim institucijama već i za širu javnost.
Pogotovu je ogroman značaj ove studije za lokalne samouprave kojima će znanja i iskustva u primeni javno-privatnog partnerstva predočena u ovoj knjizi biti dragocena.