Beograd, 25. juna 2014. – Drugo veče Beogradskog festivala evropske književnosti obeležili su razgovori sa Đerđom Serbhorvatom i Uglješom Šajtincem i nagrađivani film Srdana Golubovića Klopka.
– Književnost govori o savremenosti čak i kada pripoveda o nekoj bližoj ili daljoj istoriji. Ona treba da ispriča priču, a savremenost je prepuna priča koje treba istražiti i podeliti sa drugima – rekao je Uglješa Šajtinac u razgovoru na 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti. Šajtinac je premijerno pročitao svoju novu priču „Solunci ne govore“ koja je deo većeg rukopisa priča u nastajanju.
Mađarski pripovedač i esejista Đerđ Serbhorvat izazvao je veliko interesovanje publike. U okviru svog nastupa na 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti Serbhorvat je premijerno pročitati svoju novu priču „Šta je ljubav? – iliti strogo kontrolisana tamburica i jezička policija“ koju je na srpski jezik preveo Marko Čudić za potrebe nastupa na ovom festivalu.
Serbhorvat je govorio o svojim pričama, ali i o mnogobrojnim žanrovima koje piše: od proze, preko drama, do eseja i socioloških rasprava.
– To jesu različiti žanrovi, ali ja sam isti čovek i imam mnogobrojna interesovanja. A kada pišem, nikada nisam siguran gde će sve odvesti tekst. Danas vidimo da države sve više liče jedna na drugu i da je svuda oko nas sve više populizma. Otuda je važno u tekstovima svedočiti o svakodenvici u kojoj živimo. Mislim da je to uloga književnosti. Nikako da bude dodatak ideologiji, ili deo politike, ili da beži od stvarnosti u kojoj nastaje. Književnost treba da bude kritika, ali je utoliko bolje ukoliko u njoj ima humora. Ja se trudim da u svemu što pišem, čak i u sociologiji, ima neki trag humora i ironije – rekao je Đerđ Serbhorvat.
U okviru festivalskog programa Književnost na filmu prikazan je film Klopka Srdana Golubovića koji je nastao prema istoimenom romanu Nenada Teofilovića.
Treći Beogradski festival evropske književnosti traje do 27. juna.
Organizator festivala je Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda.