Beograd, 4. juna 2019. – Razgovor o Danilu Kišu i njegovom delu Trideset godina bez Kiša održaće se u sredu 5. juna s početkom u 20 časova u Srpskom književnom društvu (Francuska 7).
DaniloKis_30 godina_PozivnicaU razgovoru učestvuju književni kritičari Gojko Božović, Tamara Krstić i Vuk Petrović. Program uređuje i vodi Mirjana Mitrović.
– Iako je mesto Danila Kiša (1935-1989) u srpskoj književnosti očigledno, 30 godina od piščeve smrti čini se kao dobar trenutak da se još jednom osvetli njegovo delo, kada ni nagrade ni osporavanja više nemaju značaja, a nema ni uticaja harizmatične ličnosti, ni bojazni od piščevog polemičkog dara.
Pravi je trenutak da se postavi pitanja aktuelnosti Kišovog postupka „dokumentarnosti, koja se ispoljava kao fikcija jedne konkretne stvarnost“, kao i pitanja: može li se preskočiti lestvica koju je postavio Porodičnim ciklusom; kako Kišova ključna tema „žrtve suočene sa slepim silama nasilja“ korespondira sa čitaocem 21. veka; koja nova značenja danas otkrivamo u Enciklopedija mrtvih – najavljuju organizatori ovo podsećanje na Danila Kiša i njegovu knjižvnost.