Budva, 19. juna 2013. – Književno veče Vide Ognjenović, na kome je predstavljena njena nova knjiga priča Živi primeri, održano je na prepunom Trgu pjesnika u Budvi.
Živi primeri su jezički iznijansirana i snažna priča o modernim sudbinama predstavljena kroz nekoliko portreta junaka koji su upečatljivi, stvarni i mogući, od krvi i mesa. Te sudbine se prepliću i dozivaju tako da ove priče oblikuju gotovo romanesknu celinu. Junaci u novim pričama Vide Ognjenović nalaze se u mreži mnogobrojnih priča koje su čuli, vesti koje su došle do njih, informacija koje su im promenile život. U Živim primerima pripoveda se postepeno, ali se utoliko napetije i sugestivnije ocrtavanju fizionomije junaka i njihove sudbine, kao i ona iskliznuća u tim sudbinama zbog kojih priča i nastaje, o kojima jedino i valja pričati.
– U svim pričama iz knjige Živi primeri prikazala sam neki od fenomena izbeglištva. Ali htela sam da pokažem da izbeglice nisu samo oni koji silom istorije, politike ili neke druge nevolje napuštaju prostor u kome su vodili dotadašnji život, već izbeglice mogu biti i oni koji odlaze nekuda svojom voljom, želeći da oblikuju drugi identitet ili da na drugim principima zasnuju svoj život – rekla je Vida Ognjenović.
Poseban deo književne večeri bio je posvećen drmama Vide Ognjenović iz njenog budvanskog kvarteta (Kanjoš Macedonović, Trus i trepet, Jegorov put i Don Krsto) u kojima se ova autorka bavi ličnostima i događajima iz starije i novije istorije ovog dela Mediterana.
Posle čitanja jedne priče iz knjige Živi primeri, Vida Ognjenović je dugo razgovarala s publikom o ovoj svojoj novoj knjizi.
O knjizi Živi primeri, koja je objavljene pre nekoliko meseci u Arhipelagu, i o dramama Vide Ognjenović govorio je književni kritičar Gojko Božović.