Lidija Žorž


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:380

ISBN:978-86-523-0021-1

Povez:Tvrdi

Prevod:Ana Kuzmanović-Jovanović


Cena:1056 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:739 din.


Najznačajniji roman jednog od najprevođenijih savremenih portugalskih pisaca.
Lidiju Žorž smatraju jednim od najvažnijih otkrića portugalske književnosti i obnavljačem portugalskog romana.
Velika moderna saga o savremenom Portugalu.
Ljubavni roman koji u uzbudljivoj i potresnoj priči otkriva društvene, političke, ideološke i kulturne slojeve ove zemlje.
Glavna junakinja romana, poreklom iz bogate porodice, zaljubljuje se mladića iz kreolske porodice koja se sa Zelenortskih ostrva preselila u Portugal. U prvo vreme skrivena, ova ljubav se ubrzo nalazi pred najvećim mogućim iskušenjima: od zabrane, preko odbacivanja, do brutalne reakcije njene porodice.
Ljubavna priča ispunjena je istorijama dve porodice, njihovim životima u paralelnim porodičnim i društvenim svetovima, ali i upečatljivim pripovedanjem o političkim i medijskim manipulacijama i o predrasudama i tabuima. Na kraju roman zadobija uzbudljiv krimi zaplet u kome se povezuju akteri iz politike, visokog evropskog biznisa i šverfca narkotika.
Milene iz romana Lidije Žorž jedan je od najuzbudljivijih ženskih likova savremene evropske književnosti.
Knjiga koja nas ne ostavlja ravnodušnim.
Vrhunsko delo našeg vremena.

Nagrada „Albatros“

O autoru

Lidija Žorž (1946), romansijerka i pripovedačica. Jedan od najvažnijih i najprevođenijih savremenih portugalskih pisaca. Lidija Žorž je završila studije romanske filologije na Univerzitetu u Lisabonu. Nekoliko godina je provela nekoliko godina u Angoli i Mozambiku kao profesor, odakle se vratila 1970. Tamo je proživela iskustvo kolonijalnog rata koje će snažno obeležiti njeno književno stvaralaštvo. Lidiju Žorž smatraju jednim od najvažnijih otkrića portugalske književnosti i obnavljačem portugalskog romanesknog žanra. Objavljivanja njenog romana Dan čuda (1980)... više informacija »

Za nastavak čitanja

Dok vetar zviždi kroz kranove


Najznačajniji roman jednog od najprevođenijih savremenih portugalskih pisaca. Lidiju Žorž smatraju jednim od najvažnijih otkrića portugalske...
više informacija »