Nina Jargekov


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:392

ISBN:978-86-523-0242-0

Povez:Tvrdi


Cena:1.056 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:739 din.


Dvojno državljanstvo je roman o ženi koja pati od amnezije a obrela se na aerodromu, s dva pasoša, dve kulture, dva jezika.
„Budiš se na aerodromu. Ne znaš ko si, ni kuda ideš. Imaš u torbu dva pasoša. Nosiš sjajnu krunu, a osećaš se kao ukradeni auto. Kako iz ove amnezije osmisliti život? Ponoviti ga? Iako su to, u stvari, bila dva života?“ tako se junakinja romana pita u jednom izuzetnom trenutku svog života koji deli s mnogim emigrantima, iseljenicima i mladim ljudima u Evropi čiji su identiteti i državljanstva ukršteni.
Kao što i sam naslov sugeriše, to je ključna tema novog romana Nine Jargekov: kako se nositi sa dve kulture, sa dva jezika, sa dva senzibiliteta, kako, u stvari, voditi dvostruki život?
Ili, s druge strane, kako podržati zemlju u kojoj živimo kada se ona, po svemu sudeći, sprema da usvoji Zakon o zabrani dvojnog državljanstva?
Suočavajući čitaoce sa pitanjem uskomešanih, ukrštenih i višestrukih identiteta i izazova koje to sa sobom nosi, što je stvarnost mnogih ljudi u Evropi danas, roman Dvojno državljanstvo oličava veliku evropsku priču našeg vremena.
Srpsko izdanje romana Dvojno državljanstvo prvo je izdanje ovog romana Nine Jargekov izvan francuskog jezika.
Nagrada „Flor“
Nagrada „Branko Jelić“ za najbolji prevod sa francuskog jezika u 2017. godini

O autoru

Nina Jargekov (1980), francuska književnica mađarskog porekla. Piše romane, bavi se prevođenjem i sociologijom. Doktorirala je iz oblasti sociologije prava. Predaje na univerzitetu. Pruža i obuku za socijalne radnike koji rade s porodicama u teškoćama. Takođe je francuski-mađarski i mađarski-francuski prevodilac iz sudske administracije. Dobitnik je „Misije Stendal“ (2012), stipendije francuskog Nacionalnog centra za knjigu, kao i Nagrade Flor“ za roman Dvojno državljanstvo (2016). Objavljeni romani: Ubiti Katrin (2009), Bićete moji svedoci (2011) i Dvojno... više informacija »

Za nastavak čitanja

Dvojno državljanstvo


Dvojno državljanstvo je roman o ženi koja pati od amnezije a obrela se na aerodromu, s dva pasoša, dve kulture, dva jezika. „Budiš se na...
više informacija »