Srđan V. Tešin


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Povest

Format:14x21

Broj strana:126

ISBN:978-86-523-0336-6

Povez:Tvrdi


Cena:737 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:516 din.


Povest o odrastanju i sazrevanju.
Priča o jednom dečaku, jednom mestu i jednoj generaciji u lomovima osamdesetih i dramama devedesetih.
Smeštene u mesto Mokrin, ove hronike govore o jednoj generaciji u uskomešanom vremenu, pa će se otuda u njima prepoznati ljudi različitih iskustava i geografija.
Mokrinske hronike su pisane evokativno, pomalo nostalgično, britko, sažeto, iz najveće moguće blizine.
Tešin pripoveda sigurno i pouzdano, s vrhunskim smislom za detalj i sa izrazitim umećem vođenja priče.
Neodoljive hronike jednog doba, čas duhovite do neobuzdanog smeha, čas potresne do ivice plača.

O autoru

Srđan V. Tešin (Mokrin, 1971) je studirao filozofiju i komunikologiju u Beogradu. Diplomirao je na poetici kratke priče. Objavio je dvanaest knjiga. Važniji naslovi: Sjajan naslov za pantomimu (1997), Antologija najboljih naslova (2000, 2013), Kazimir i drugi naslovi (2003), Kroz pustinju i prašinu (2005, 2008), Kuvarove kletve i druge gadosti (2006, 2014, nagrada „Borislav Pekić“), Ispod crte (2010, nagrada Društva književnika Vojvodine za knjigu godine, najuži izbor za Andrićevu nagradu), Priče s Marsa (2015, najuži izbor za književnu nagradu „Zlatni suncokret“ i... više informacija »

Kritike

Čitanje Tešinove proze evocira ponajveća imena srpske književne tradicije, poput Kiša ili Ćopića – on sam je autor respektabilnog opusa koji traži ozbiljnost pristupa, a istovremeno mami osmijeh na lice. Mokrinske hronike pamtljiva su knjiga proze, sentimentalna na najbolji način, zarazna, omamljujuća i šarmantna – knjiga za prepričavanje, preporuku i sjećanje. Iako je knjiga smještena u svijet Mokrina i njegov specifični mikrouniverzum sa svojim zakonitostima i bizarnostima, čitatelj Mokrinskih hronika može za sebe vedro reći: Ich bin ein Mokriner.

Dubravka Bogutovac

Živo, duhovito, iskreno, toplo, gorko-slatko. Likovi su mesnati, naracija uverljiva, poente izvrsne.

Mila Gavrilović

Nešto toliko zabavno, na mahove duhovito, na mahove tužno, nostalgično, s upitanošću o intimnoj istoriji i istini, s tako slikovito i konkretno ocrtanim portretisanjem, skoro nisam čitala. Žao mi je prosto što nije još duže! Taj lokalni kolorit, savršeno uhvaćen, nekako, baš je topla i zabavna, rekla bih memoarska proza, ali opet i okrenuta ka spoljašnjošti i drugima.

Jelena Marinkov

Mokrinske hronike govore o probijanju jednog dječaka kroz djetinjstvo i adolescenciju. Premda se obično kaže da je djetinjstvo najljepše životno doba, Tešin ovdje uz dozu humora prikazuje i njegovu drugu stranu. Tu nije riječ ni o kakvoj teškoj sudbini, nego o tome da i djetinjstvo kao takvo sa sobom nosi svoje muke i tegobe koje itekako opterećuju njegove subjekte premda nam se s distance te muke mogu činiti smiješnima.

Ivana Rogar

Likovi u Mokrinskim hronikama su lepo izvedeni. Sve je valjano zaokruženo, a sa unutrašnjim lajtmotivima koji dodatno povezuju priču u jednu celinu. Čovek ne mora biti iz Mokrina da bi čitao ovu prozu i da je osetio kao priču o sebi i svom vremenu.

Gojko Božović

Za nastavak čitanja

Bunker


Priče za odbranu i poslednje dane književnosti. Tematska antologija savremene srpske priče. Priče trideset i tri savremena srpska pisca na jednom...
više informacija »

Četvrtasto mesto


Trideset i tri poznata pisca s prostora bivše Jugoslavije napisali su priče u kojima odgovaraju na pitanja: Zašto čitamo novine? Kako čitamo...
više informacija »