Veselin Marković


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Priče

Format:14x21

Broj strana:128

ISBN:978-86-523-0238-3

Povez:Tvrdi


Cena:781 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:547 din.


Ciklus priča u kojima se istražuje kako događaji iz privatne ili porodične prošlosti utiču na naše današnje postupke, odluke i namere.
Da li se prošlost završava ili je ona sastavni deo naših svakodnevnih iskustava?
To postaje odlučno i podsticajno pitanje knjige priča Prošlost nikad ne prođe.
Marković u novim pričama istrajno istražuje na koje se sve načine prošlost obnavlja u savremenom trenutku, kako ono što je minulo učestvuje u novom iskustvu svakodnevice. Ta pitanja pisac ispituje na primeru šest junaka u šest sasvim različitih situacija. Ali ono što ove junake i ove situacije dovodi u nedvosmislen kontekst jeste upravo ta duga ruka prošlosti od koje nije moguće pobeći, niti napraviti odlučnu distancu.
Oblikovana na ovakav način, knjiga priča Veselina Markovića ima, zahvaljujući jedinstvenoj temi i zaokruženoj i usredsređenoj pripovedačkoj perspektivi, romaneskni okvir koji ovoj knjizi daje celovitost, a pričama u njoj dodatnu produbljenost i međusobni dijalog.
Junaci Markovićevih priča neprestano preispituju događaje iz vlastite prošlosti koji su ih preobrazili, obeležili ili odredili i zbog kojih se pokazuje da prošlost nikada ne prolazi već svom snagom učestvuje u oblikovanju novih izazova.
Marković iznova potvrđuje kako je veliki majstor stila i jezika, kao i psihološke motivacije radnje i psihološke iznijansiranosti u unutrašnjoj drami njegovih junaka.

O autoru

Veselin Marković (Beograd, 1963), romansijer, pripovedač i esejist. Diplomirao je Jugoslovensku i opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio je sledeće knjige: Šta propuste oni koji umru u snu (knjiga pripovedaka, 1992), Marsel Prust i drugi realisti (studija, 1996), Preimućstva kruga (knjiga pripovedaka, 2001), Izranjanje (roman, 2001), Mi različiti (roman, 2010), Uporedni svetovi (studija o Vladimiru Nabokovu, 2011), Svetlost na vodi (putopis, 2015) i Prošlost... više informacija »

Za nastavak čitanja

Prošlost nikad ne prođe


Ciklus priča u kojima se istražuje kako događaji iz privatne ili porodične prošlosti utiču na naše današnje postupke, odluke i namere. Da li...
više informacija »

Mi različiti


Jedan od najznačajnijih romana savremene srpske književnosti. Uzbudljiva knjiga o neobičnim i neočekivanim događajima i slučajnostima koje iz...
više informacija »