Radomir Uljarević


Biblioteka:Element

Žanr:Pesme

Format:14x20

Broj strana:96

ISBN:978-86-523-0150-8

Povez:Broš


Cena:561 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:393 din.


Škola odučavanja je pesnički putopis o boravku na Svetoj Gori i u Hilandaru. Oblikovane kao pesničke priče sa jakom lirskom evokacijom, pesme u knjizi Škola odučavanja predstavljaju snažan susret sa pitanjima modernih vremena i preispitivanje individualnih i kolektivnih izazova.
Polazeći, po pravilu, od nekog iskustvenog događaja, nove Uljarevićeve pesme nastoje da rekonstruišu složen unutrašnji svet njihovih pesničkih junaka.
Uljarevićevi stihovi kreću se u dva smera. Na jednoj strani, to je putovanje na Svetu Goru u kome se prepoznaje obredni karakter i potraga za smislom svakodnevne egzistencije. To putovanje pokreće susret sa tradicijama mišljenja i sa tradicijama pesništva, sa jezičkim i kulturnim slojevima, sa izazovima socijalne svakodnevice i sa izazovima pamćenja. Ukazujući se kao izlaz iz svakodnevice, ovo putovanje postaje plodna osnova za preispitivanje malih i velikih stvari svakodnevice, radosnih otkrića smisla i kritičkog presabiranja iskustva „naših dana“.
Na drugoj strani, put na Svetu Goru nije samo otkriće privilegovane geografije nego i otvaranje novih metafizičkih slojeva u kritičkom pesništvu po kome znamo Uljarevićeve stihove.
Baveći se vidljivim i nevidljivim, svakodnevnim i nesvakidašnjim, istorijskim i vanvremenim, ljudskim i epifanijskim, Radomir Uljarević je u pesmama iz knjige Škola odučavanja uobličio moderan i uverljiv pesnički glas o krizi smisla u svakodnevici i o neprekinutoj potrazi za smislom.

O autoru

Radomir Uljarević je rođen 28. ili 29. aprila 1954. godine u Ravnim Gomilama, selo Gornja Vrbica kod Bileće, Oputna Rudina, srez Vučedolski, opština Nikšić, zadnja pošta Crkvice. Knjige: Mijena 1979. Britva 1980. Prikupljanje podataka 1981. Primalni krik 1985. Presa 1985. Predgovor 1989. Zimski dvorac 1990. Dvostruka kolevka (izbor iz poezije) 1991. Govori i članci 1993. Pesme i prevodi (izbor iz poezije) 1994. Pamantul fagaduintei (na rumunskom) 1997. Opis 2000. Intoarcerea lui Prometeu (na rumunskom) 2000. Ni a 2002. Neke stvari i ostalo 2007. Crna kutija 2008. Bilećko... više informacija »

Za nastavak čitanja

Škola odučavanja


Škola odučavanja je pesnički putopis o boravku na Svetoj Gori i u Hilandaru. Oblikovane kao pesničke priče sa jakom lirskom evokacijom, pesme u...
više informacija »

Do isteka peska


Od pesnika izražene kritičke note i socijalnog verizma Radomir Uljarević se u novijim knjigama objavljenim u dvehiljaditim godinama okreće...
više informacija »