Žarko Milenković


Biblioteka:Element

Žanr:Pesme

Format:14x20

Broj strana:48

ISBN:978-86-523-0361-8

Povez:Broš


Cena:599 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:419 din.


U ovim pesmama iskustva Milenković škrto, jednostavno i uverljivo svedoči o ugroženoj egzistenciji, o svetovima koji se dodiruju, ali se ne razumeju, o opsednutoj svakodnevici.
To, međutim, nije ni neka apstraktna ugroženost, ni jeza izazvana nekim opštim kvarovima i štetama u svetu.
To je duboko konkretizovana kosovska stvarnost i ugroženost koja se svaki dan iznova iskušava.

O autoru

Žarko Milenković (1988, Priština) pesnik, književni kritičar i proučavalac književnosti. Objavio je knjige pesama Kenotaf (2014) i Krhotine leta (2019), kao i knjigu eseja Tmina i praznina, Horror vacui u srpskoj poeziji XX i XXI veka (2021). Dobitnik je Godišnje književne nagrade Književnog društva Kosova i Metohije „Grigorije Božović“ za najbolju knjigu objavljenu 2019. godine. Urednik je književnog programa i književnih izdanja Doma kulture Gračanica. više informacija »

Kritike

„Kada pročita jezgrovite pesme Žarka Milenkovića, dovedene do osnovnih reči, čitalac će lako videti koliko je naslov ove knjige opravdan i tačan. Milenković svedoči u proceđenim stihovima iskustva, bez patetike i bez jakih reči, opredeljen za poeziju kao osnovni govor o najvažnijim sadržajima ljudske svakodnevice. Samo kratkotrajni letnji obredi i poneko zimsko sećanje na kakav trenutak neponovljivog života unose vedrinu u ovu melanholičnu sliku svakodnevice."

Gojko Božović

Za nastavak čitanja

Svakodnevno ubijanje života


U ovim pesmama iskustva Milenković škrto, jednostavno i uverljivo svedoči o ugroženoj egzistenciji, o svetovima koji se dodiruju, ali se ne...
više informacija »