U šta smo se to pretvorili

Srđan V. Tešin


Biblioteka:Tema

Žanr:Antologija priča

Format:14x21

Broj strana:144

ISBN:978-86-523-0255-0

Povez:Tvrdi

Pogovor:Srđan V. Tešin


Cena:750 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:525 din.


Neobična i provokativna panorama moderne anglofone međužanrovske književnosti. Takvu panoramu moderne književnosti pisane na engleskom jeziku nismo do sada imali u srpskoj kulturi.
Od Severene Amerike, preko Velike Britanije, do Australije i Novog Zelanda, Afrike, kao i drugih delova sveta u kojima se piše na engleskom, panorama U šta smo se to pretvorili smelo istražuje književnost prekoračenja, književnost tabua, književnost koja je spremna na tematski ili formalni eksperiment, književnost na neuhvatljivoj granici žanrova.
Tridesetak pisaca sa preko 40 priča ispunjavaju ovu knjigu uzbudljivim prozama, neočekivanim rešenjima, nesvakidašnjim pripovednim novostima, preokretima i zapletima, novim postupcima i istraživačkim rešenjima, retkom otvorenošću prema novim medijima i prema senzibilitetu novih generacija. Istovremeno, koliko je hrabra u istraživanjima i odstupanjima od svih kanona i pravila, ova knjiga predstavlja jednako smelu kritiku savremenog društva, politike, kulture i medija.
Knjiga U šta smo se to pretvorili jeste svedočanstvo o književnoj, medijskoj i društvenoj budućnosti koja je već počela.
Među piscima ove knjige nalaze se Margaret Atvud, Tedžu Kol, Dženifer Igan, Sara Kej, Roberta Alen, Hilari Mantel, Roman Muradov, Vorsan Širi, Džinen Verli ili Krejg Tejlor.

O autoru

Srđan V. Tešin

Srđan V. Tešin (Mokrin, 1971) studirao je filozofiju i komunikologiju, a diplomirao na poetici kratke priče. Autor je jedanaest knjiga i priređivač šest antologija kratkih priča. Važniji naslovi: Antologija najboljih naslova, Kroz pustinju i prašinu, Kuvarove kletve i druge gadosti, Ispod crte, Priče s Marsa i Gori gori gori. Dobitnik je nagrade „Borislav Pekić“, Nagrade Društva književnika Vojvodine za knjigu godine i Medalje kulture za multikulturalnost i interkulturalnost Zavoda za kulturu Vojvodine. Proza mu je prevođena na desetak evropskih jezika. Zastupljen je u... više informacija »

Kritike

Knjiga U šta smo se to pretvorili panorama je anglofone kratke priče čiji autori koriste formu pisma, spiska, Tviter objave, horoskopa (i čega sve ne), testirajući još jednom granice žanra, eksperimenta, jezika i proze.

Mića Vujučić

Za nastavak čitanja

Starost

Starost


Tematska antologija savremene srpske priče koju su priredili David Albahari i Srđan V. Tešin. Priređivači su pozvali dvadeset jednog savremenog...
više informacija »
Četvrtasto mesto

Četvrtasto mesto


Trideset i tri poznata pisca s prostora bivše Jugoslavije napisali su priče u kojima odgovaraju na pitanja: Zašto čitamo novine? Kako čitamo...
više informacija »