Dela Danila Kiša u deset knjiga
Arhipelag, u dogovoru sa naslednicima autorskih prava na dela Danila Kiša, objavljuje Dela Danila Kiša u deset knjiga.
Arhipelag objavljuje praktično celokupnu Kišovu književnost u posebnoj ediciji i u posebnoj opremi: piščeve romane, priče i novele, sabrane pesme, televizijske i pozorišne drame, kao i dva filmska scenarija koja ranije nisu objavljivana u Kišovim izabranim ili sabranim delima.
U Arhipelagovom izdanju Dela Danila Kiša u deset knjiga nalaze se: Mansarda, Psalam 44, Rani jadi, Bašta, pepeo, Peščanik, Grobnica za Borisa Davidoviča, Enciklopedija mrtvih, Lauta i ožiljci, Pesme, Elektra i Noć i magla.
Dela Danila Kiša objavljuju se u redakciji Mirjane Miočinović.
Povodom objavljivanja Dela Danila Kiša u izdanju Arhipelaga, Gojko Božović, glavni urednik ove izdavačke kuće, izjavio je:
– Osećam najdublje lično, čitalačko i profesionalno zadovoljstvo, jer objavljivanje Dela Danila Kiša u deset knjiga nije samo primer kapitalnog izdavaštva, već i ostavština za budućnost. Književnost Danila Kiša je veliko delo modernih vremena i visoka, jedna od najviših, mera u književnim stvarima. Takve mere su nam sve neophodnije, pogotovu danas kada često izgleda kao da književnost nije važna ili da je književnost svaka vrsta teksta koju neko napiše u dokolici. Knjige Danila Kiša, bolje od čega drugog, pokazuje da sve nije književnost, ali da književnost može biti najbolji deo našeg iskustva. Kišova literatura je živa tradicija i to se pokazuje u nizu čitalačkih generacija. Arhipelag pristupa objavljivanju dela Danila Kiša s najvećom odgovornošću i s najboljim uverenjem da je reč o važnom poduhvatu. Istovremeno, Arhipelag ovim poduhvatom još jednom pokazuje svoje opredeljenje za vrhunsku književnost kao prostor najuzbudljivije mašte i najboljeg znanja.