Beograd, 23. oktobra 2020. – Arhipelag učestvuje na festivalu knjige na otvorenom Кnjiga na Trgu koji se u organizaciji Udruženja profesionalnih izdavača održava na Trgu Republike u Beogradu u subotu i nedelju, 24. i 25. oktobra.
Knjiga-na-Trgu_Logo Budući da ove godine zbog zdravstvene bezbednosti nije bilo moguće realizovati Međunarodni beogradski sajam knjiga, izdavači okupljeni u Udruženju profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) odlučili su da izađu u susret svojim čitaocima i da izađu na Trg Republike u Beogradu dvodnevnim festivalom Кnjiga na Trgu, u subotu i nedelju, 24. i 25. oktobra. Manifestacija Кnjiga na Trgu nastala je iz težnje grupacije profesionalnih izdavača da očuvaju neposredni kontakt sa svojim čitaocima u formi festivala knjige na otvorenom. Кnjiga na Trgu je manifestacija koja je namenjena izlaganju izdanja nove i prethodne produkcije određenog broja vrhunskih izdavača koji nemaju svoje knjižare. Biće izložena nova izdanja kao i ona do kojih je u knjižarama teško ili nemoguće doći, tako da je ekskluzivnost ovog nastupa u vidljivosti „nevidljivih“ izdanja. Čitaoci koji dođu učestvovaće u otkrivanju izuzetnih naslova!
Za nastup na Trgu prijavljeno je dvadeset pet profilisanih izdavača koji će izlagati na prostoru od skoro trista kvadratnih metara. Posetioci će na festivalu knjige moći da vide i uz specijalne festivalske popuste od 30 do 70% i kupe nove i novije knjige pisaca srpske i svetske književnosti i humanistike.
S obzirom na to da je preporučena povećana opreznost u zatvorenim prostorima, organizacijom festivala knjige na otvorenom prostoru Trga Republike, obezbeđeni su najpovoljniji bezbedni uslovi za kontakt i boravak izlagača i posetilaca.
Programi koji okupljaju veći broj ljudi na jednom mestu i u dužem intervalu zato neće biti organizovani. Ali da bi se ipak zadržala festivalska atmosfera, uz podršku medija, Udruženje profesionalnih izdavača Srbije učiniće ovu manifestaciju vidljivom i uspešnom u komunikaciji s javnošću Beograda nizom akcija i nakon vikenda na Trgu Republike.
Radno vreme festivala Кnjiga na Trgu je od deset do dvadeset dva časa oba dana.