Beograd, 5. juna 2018. – Posle čitavog niza predstavljanja po gradovima u Srbiji i regionu, novi roman Vide Ognjenović biće predstavljen i beogradskoj publici.
Razgovor povodom romana Maksimum Vide Ognjenović održaće se u sredu 6. juna s početkom u 19 časova u Studentskom kulturnom centru (Kralja Milana 48).
U razgovoru učestvuju književni kritičari Mladen Vesković i Anđelka Cvijić i autorka. Moderator razgovora je Vesna Kapor.
Vida Ognjenovic MaksimumMaksimum je roman o mehanizmima hajke i javnog progona. Junak romana Maksimilijan Vajner Maksimum, slikar i svetski priznat stručnjak za umetnost, iznenada biva optužen da je falsifikator i da je na tržištu slika naivne umetnosti podmetnuo svoje slike pod imenom misteriozne umetnice koja u isto vreme volšebno nestaje. Maksimuma napuštaju i napadaju neke kolege i prijatelji, mediji od njega prave slučaj dovodeći u pitanje njegov ugled, autoritet i stručno znanje.
Izložen napadima i podmetanjima, bez mogućnosti da istinu predstavi javnosti u kojoj obmane i laži imaju jednako pravo građanstva, Maksimum započinje priču u koju staje društvena, umetnička i javna istorija poslednjih pola veka ove zemlje.
Roman Maksimum oblikovan je u vrtložnom nizanju ukrštenih priča i umnoženih glasova: kao na nekoj uzbudljivoj sceni pred čitaocima se smenjuju junaci i pripovedači čije se priče dopunjuju i prožimaju, sukobljavaju i osporavaju, stvarajući moćnu i mozaičku sliku jednog složenog vremena i uskomešanih ljudskih sudbina u njemu.
Izmešten na prvi pogled iz aktuelnog vremenskog konteksta, ovaj roman, svojim višestruko ukrštenim pričama i ljudskim sudbinama koje iznosi, sugestivno svedoči o iskustvu nekoliko generacija suočenih sa autoritarnim društvom i isključivostima vlastite sredine.