Rat u miru. Paravojno nasilje u Evropi posle Prvog svetskog rata 1918-1923.

Robert Gervart


Biblioteka:Vreme i priča

Žanr:Istoriografija

Format:14x21

Broj strana:380

ISBN:978-86-523-0061-7

Povez:Tvrdi


Cena:1.620 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:1.134 din.


U susret 100 godina od Prvog svetskog rata Arhipelag predstavlja čitaocima veliku temu moderne evropske istoriografije, knjigu Rat u miru. Paravojno nasilje u Evropi posle Prvog svetskog rata 1918-1923.
Dvanaest evropskih istoričara u knjizi Rat u miru. Paravojno nasilje u Evropi posle Prvog svetskog rata 1918-1923. govore o događajima i procesima koji su izmenili karakter evropske istorije, društva i svakodnevice u XX veku.
Govoreći o Prvom svetskom ratu, njegovim uzrocima i tektonskim posledicama koje je izazvao u modernom evropskom društvu, knjiga Rat u miru je izuzetno uzbudljivo svedočanstvo o paravojnom nasilju koje je u prvim godinama posle Velikog rata zahvatilo Evropu od Skandinavije i Irske, preko Francuske i Italije, do Turske, od Baltika do Balkana, od Rusije i Ukrajine do Mađarske i Austrije.
Prvo sveobuhvatno istraživanje u evropskoj istoriografiji o talasu paravojnog nasilja u Evropi u deceniji posle Prvog svetskog rata.
Zašto kraj Prvog svetskog rata nije Evropi odmah doneo mir?
Revolucije, kontrarevolucije, etnički sukobi, pogromi, ratovi za nezavisnost, građanski ratovi, nasilje i sukobi obeležili su prve godine posle Velikog rata i promenili politički pejsaž Evrope.
Knjiga u kojoj je čitavo jedno poglavlje posvećeno Srbiji i Jugoslaviji posle Prvog svetskog rata.
Knjiga Rat u miru objavljena je na engleskom jeziku polovinom decembra 2012. godine. Od tada je objavljena u Finskoj, Litvaniji, Ukrajini, Rusiji, Nemačkoj, Italiji, Bugarskoj i Mađarskoj, a u toku su prevodi na još nekoliko evropskih jezika.

O autoru

Robert Gervart

Robert Gervart, profesor savremene istorije na Univerzitetskom koledžu u Dablinu i direktor njihovog Centra za studije ra­­ta. Autor i urednik nekoliko knjiga o istoriji političkog nasi­lja u Evropi u XX veku, uključujući biografiju Hitlerov dželat: život Rajnharda Hajdriha (2011). S Donaldom Bloksa­mom na­­pi­sao je knjigu Političko na­­silje u Evropi 20. veka (2011). Živi u Dablinu. više informacija »

Za nastavak čitanja

Rat u miru. Paravojno nasilje u Evropi posle Prvog svetskog rata 1918-1923.

Rat u miru. Paravojno nasilje u Evropi posle Prvog svetskog rata 1918-1923.


U susret 100 godina od Prvog svetskog rata Arhipelag predstavlja čitaocima veliku temu moderne evropske istoriografije, knjigu Rat u miru. Paravojno...
više informacija »