Nisi.

Erin Hanson

Pitaš: „Šta ako padnem?“
Oh, al’ dušo moja,
Šta ako poletiš?

Beograd, 15. avgusta 2022.

Ti nisi godište svoje
Ni odraz odevnog broja
Ti nisi tvoja težina
Ni tvoje kosa boja.

Ti nisi tvoje ime
Ni rupice na licu što ti stoje
Ti sve si pročitane knjige
Ti sve si reči tvoje.

Tvoj si prozukli jutarnji glas
I osmesi što ih kriješ
Ti sjaj si smeha tvog
I suza koje liješ.

Pesme si što glasno ih pevaš
Kad znaš da sasvim si sam
Sva mesta na kojima si bio
I svog si ognjišta plam.

Ono si u šta veruješ
I ljudi koje voliš
Fotke u spavaćoj sobi
Sutra za koje se moliš.

Ti prepun si lepote
Ali šta ti se to zbilo
Kad rešio si da budeš
Što nikad nisi bio.

Prepevao Dušan Vojnović
27. aprila 2022.

Poslušajte pesmu na YouTube kanalu Lepe reči:
https://www.youtube.com/watch?v=9DEuFWmHHJA&t=18s

Napomena prevodioca: Erin Hanson rođena je 1995. u Australiji i sa samo jedanaest godina počinje da objavljuje poeziju na blogu. Tome se u punoj meri posvetila 2011, kada njen blog postaje popularan, a njeni stihovi počinju da se šire društvenim mrežama.
Tri godine kasnije pokreće na Instagramu nalog The Poetic Underground, na kojem obljavljuje svoje pesme, a koji trenutno ima 71 hiljadu pratilaca.
Nailazi na snažno odobravanje pripadnika svoje generacije, pogotovo devojčica, a 2013. život joj se doslovno promenio zahvaljujući stihovima: „’Šta ako padnem?’ Oh, al’ dušo moja, šta ako poletiš?“ („’What if I fall?’ Oh, but my darling, what if you fly?“)

Postoji sloboda što na tebe čeka
U struji neba da je posetiš.
Pitaš: „Šta ako padnem?“
Oh, al’ dušo moja,
Šta ako poletiš?

Tih nekoliko reči jedne osamnaestogodišnjakinje veoma brzo postaju simbol samospoznaje i samosvesti čitave generacije devojčica rođenih usred tehnološko-informacione revolucije i snažne komercijalizacije svega u vezi s njihovim izgledom i životnim strahovima.
Ali ne samo devojčica. S njima se može poistovetiti svako ko se ikada suočio sa izborom da li da ustukne i krene linijom manjeg rizika i otpora ili da sledi svoje snove.
Poslednjih godina ovaj motivacioni stih krasi sobe mnogih tinejdžerskih soba, školske sale i sale za sastanke mnogobrojnih kompanija.
Pesma „Nisi.“ još neposrednije govori o samoprihvatanju, o prepoznavanju onoga što nas zaista čini onim što jesmo, o potrebi da se osvestimo i odbacimo ono što nam se u potrošačkom društvu agresivno servira kao poželjno.
Ona motiviše na otpor šablonima, nametnutim standardima lepote i društvenog statusa, kao i manipulacijama ljudskim slabostima, koji ciljaju da nas otrgnu od svega lepog u nama i našem okruženju, da nas što više otuđe, pogotovo od nama najbližih, te da nas u našim strahovima učine što lakšim plenom marketinških stručnjaka, ideoloških manipulatora i trgovaca ljudskim dušama.
Na pitanje šta je motiviše na stvaranje, Erin Henson u jednom intervjuu kaže: „Svako ko mi je ikada rekao da sam mu nekako pomogla. Znam koliko reči mogu da pomognu ljudima i srećna sam ako moje reči imaju priliku da to učine.“
Pa, Erin… Hvala ti.